logare  |  registrare

Abordari ale politicilor publice

Abordari ale politicilor publicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 10 iulie 2012
Abordari ale politicilor publice
31.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Abordari ale politicilor publice


       Abordările politicilor publice în încercarea de a le înţelege sunt multiple, această complexitate derivă, probabil, din faptul că public policy este un domeniu în care sunt implicaţi un număr mare de actori (indivizi, grupuri de interese, organizaţii şi instituţii), influenţa actorilor este diferită, deciziile pe care la iau aceştia sunt multiple şi complexe iar rezultatele obţinute în urma aplicării unei policy pot fi contradictorii între ele şi chiar contrare scopului propus iniţial.

         După Howlett şi Ramesh (1995, pp. 7-9) în literatura de specialitate există patru tipuri de abordări care încearcă să explice politicile publice.

         Examinarea naturii politice a regimului este una din modalităţile de înţelegere a procesului de realizare a politicii publice. Se consideră de către unii autori (vezi pledoaria lui Theda Skocpol pentru revalorizarea rolului statului)15 că politicile publice sunt determinate de natura sistemului politic şi de legăturile sale cu societatea. Desigur faptul că un regim politic (înţeles ca formă de organizare a unui sistem politic) este democratic sau dictatorial influenţează politicile publice din statul respectiv. Este o abordare care derivă din instituţionalismul clasic şi a reprezintă şcoala actuală a neo-instituţionalismului.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net