logare  |  registrare

Moneda

Monedazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 06 mai 2012
Moneda
335.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Moneda1.      Moneda: concept, functii, rol

           Rolul monedei in viata economica şi sociala necesita abordarea evolutiei şi a functiilor îndeplinite de aceasta înca din perioada circulatiei pieselor din metale preţioase.

         Trecerea economiilor de la forma preponderent naturala (bazata pe troc) la economia de schimb, concurenţială antreneaza importante modificari in rolul îndeplinit de bani in cadrul tuturor laturilor activitatii umane şi economice. Posibilitatea utilizarii, sau nu, a banilor ca instrumente pentru reglarea mecanismelor economiei este evidentiata in cadrul teoriilor care s-au dezvoltat prin studierea acestui domeniu.

         În primul rand, se remarca teza neutralităţii potrivit căreia, fenomene precum crizele economice, recesiunea, şomajul nu pot fi reglate prin instrumentarea masei monetare. Rolul activ al monedei ca instrument de influenţare a economiei a fost evidenţiat, pentru prima data, de economistul John Maynard Keynes, care in lucrarea „Teoria generala a folosirii manii de lucru, a dobanzii şi a banilor" (1936) demonstreaza modul in care statul poate regla circulatia monetara şi creditul in scopul echilibrarii economiei.

        О reconsiderare esentiala a rolului banilor in viata economica este realizata in cadrul teoriei cunoscute sub numele de „monetarism".

         Potrivit acestei conceptii, se sustine ideea unei creşteri anuale a masei monetare in circulaţie cu 3-5 % anual, ceea ce asigura cantitatea de monedă necesară plăţilor, fără antrenarea de fenomene inflaţioniste. Reprezentantii monetarismului sunt cunoscuti in literatura de specialitate ca reprezentanti ai „Şcolii de la Chicago" in frunte cu Milton Friedman, şi sunt apreciati ca principalii oponenti ai modului de gandire Keynesian.

       Indiferent de teoriile care au fost formulate cu privire la utilizarea monedei ca instrument al reglarii vietii economice, esential este ca in contextul economiilor contemporane, deşi s-au produs modificari importante din punct de vedere al formei de existenta moneda continua sa îndeplineasca rolul de etalon al valorii, instrument de plata şi mijloc de tezaurizare.

1.1.      Delimiteri intre conceptul de moneda şi bani

În limbaj curent şi în literatura de specialitate se utilizeaza atat termenul de „bani" cat şi cel de „moneda".

           Termenul de moneda, folosit in special in limbajul poporului francez, englez, italian desemneaza, potrivit definitiei dată de dictionarul Larousse, „o piesa de metal, emisa de autoritatea suverana, pentru a servi ca mijloc de schimb" Potrivit aceleeaşi defmitii, termenul de moneda este de origine latina şi provine de la numele zeitei Junon Moneta, in templul careia romanii bateau monede.

          În limbajul altor popoare: roman, rus, german se utilizeaza cu aproximativ acelaşi sens, termenul „bani". Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, prin bani se întelege „echivalentul general al valorii marfurilor; moneda de metal sau de hartie recunoscuta ca mijloc de schimb si de plata". Etimologic, termenul de bani are provenienta necunoscuta.

Din definitii rezulta ca între cele doua notiuni exista diferente cantitative şi calitative, astfel:

  • notiunea de bani este mai cuprinzatoare şi mai veche decat cea de moneda, întrucat
    cuprinde toate mijloacele de schimb
  • notiunea de moneda este denumirea generica acordata pieselor metalice.

 Functiile monedei

Clasificarea monedei si caracteristicile acesteia

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com