logare  |  registrare

Proiectarea cercetarii de marketing

Proiectarea cercetarii de marketingzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 13 aprilie 2012
Proiectarea cercetarii de marketing
76 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Proiectarea cercetarii de marketing1. Continutul si tipologia cercetarii de marketing

 

     Cercetarea de marketing presupune procesul de investigare al pietei prin tehnici si metode specifice, in scopul de a evalua perspectivele vanzarii si de a se identifica modalitatile si solutiile posibile pentru cresterea eficientei acestora.

    Cercetarea de marketing este o operatiune practica, care nu presupune numai strangerea si stocarea informatiilor. Aceasta impune, de asemenea, si prelucrarea, analiza si interpretarea datelor, pentru obtinerea unor concluzii concrete, care sa poata fi utilizate in vederea adoptarii deciziilor adecvate de marketing.

 

    Principalele domenii ale cercetarii de marketing sunt considerate urmatoarele (“La premiere anquete sur le marche des etudes”, Esomar, 1989):

a)  intreprinderea cu toate componentele sale (resursele materiale, capacitatile de productie, salariatii, conducerea, etc.).

b)  piata cu componentele sale specifice (arie, capacitate, potential, cerere-oferta, consumatori, cumparatori, utilizatori, vanzatori, distribuitori, concurenti, etc.).

c)   alte elemente ale mediului extern al firmei (demografic, socio-cultural, politico-juridic, tehnologic, economic,etc.).

d)  nevoile de consum ale cumparatorilor, care genereaza cererea de produse,

e)   comportamentul consumatorilor si cumparatorilor individuali si organizationali,

f)    mixul de marketing (produsul, pretul, promovarea, distributia, etc.)

 

    Luand in consideratie domeniile de cercetare, obiectivele urmarite, informatiile utilizate, metodele si tehnicile folosite se evidentiaza urmatoarele tipuri de studii si cercetari (“Bazele marketingului”, V.Munteanu, 1992):

1)  studii descriptive, care descriu principalele caracteristici ale fenomenelor,

2)  cercetari explicative (cauzale), care incearca sa descopere natura relatiilor ce exista intre variabila studiata si factorii de influenta,

3)  cercetari exploratorii, care identifica problemele ce trebuiesc rezolvate, emit si verifica ipotezele legate de acestea si gasesc solutiile corespunzatoare,

4)  studii experimentale, sunt urilizate in special pentru evaluarea programelor de marketing (experimentele de marketing sunt considerate a fi foarte utile dar implica perioade de timp indelungate si costuri ridicate),

5)  studii de simulare, presupun elaborarea unor modele, ce sunt utilizate apoi pentru verificarea sistemului real atunci cand se modifica variabilele de intrare.

6)  studii calitative, bazate pe opiniile specialistilor si expertilor, culese prin consultare individuala sau in grup.

7)  cercetari motivationale, care isi propun explixarea tuturor aspectelor de ordin subiectiv ale consumatorilor (motivarea psihologica a deciziilor de cumparare, formarea opiniilor referitoare la anumite bunuri, influentarea reciproca a consumatorilor, etc.),

8)  cercetari predictive, care analizeaza evolutiile viitoare ale fenomenelor,

9)  cercetari instrumentale, care urmaresc elaborarea, experimentarea, si validarea unor metode si tehnici de investigare (chestionare, teste, etc.) utile cercetarii de marketing.

2. Etapele cercetarii de marketing

3. Raportul cercetarii de marketing

4. Culegerea informatiilor si utilizarea acestora

 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net