logare  |  registrare

Politica de produs

Politica de produszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 13 aprilie 2012
Politica de produs
95 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Politica de produs     Politica de produs a unei firme producatoare sau comerciale consta in totalitatea deciziilor si masurilor adoptate de aceasta privind dimensiunile, structura si evolutia gamei de produse si servicii ce fac obiectul activitatii acesteia. Politica de produs este conditionata, atat de cerintele de mediu, cat si de realizarile si tendintele celorlalte firme competitoare, care participa la confruntarea dintre cerere si oferta.

 

1. Activitatile specifice politicii de produs

 

Prin continutul lor, activitatile politicii de produs se pot clasifica in urmatoarele grupe:

 

a)  Activitatile de inovatie reprezinta principala orientare a politicii de produs. Acestea nu se refera numai la strategia de produs, ci implica si stimularea capacitatilor de creatie, descoperirea unor noi materii prime si tehnologii, dezvoltarea activitatii de service, etc.

b)  Totalitatea operatiunilor prin care firma confera identitate bunurilor create reprezinta activitatea de modelare a produsului. Aceasta se refera la conceperea tuturor componentelor care dau contur produsului si calitatii sale. Modelarea produsului este o activitate de cercetare, si nu are un sens strict tehnologic, ci de orientare a componentelor ce contribuie la realizarea produsului, catre cerintele pietei.

c)   Asigurarea legala a produsului presupune totalitatea actiunilor juridice intreprinse de firma, in sensul protejarii acestuia impotriva contrafacerilor. In cadrul instrumentelor juridice, ce sunt utilizate pentru protectia bunurilor, pot fi amintite: marcile de fabrica, de comert si de servicii; brevetele de inventie; desenele industriale; mostrele; denumirea de origine; dreptul de autor; etc. Cea mai utilizata metoda de asigurare legala a unuei marfi o reprezinta inregistrarea marcii sale. Aceasta are rolul de a personaliza produsul, detasandu-l in masa mare a bunurilor existente. Ansamblul deciziilor luate de firma producatoare si/sau de comercializare privind marca produselor se poate constitui intr-o adevarate politica de marca.

d)  O alta componenta a politicii de produs o constituie atitudinea fata de produsele aflate in fabricatie. Aceasta are in vedere preocuparea specialistilor fata de produsele amenintate de uzura morala si de un nivel scazut de rentabilitate. Atentia acordata acestor produse este proportionala cu locul si rolul ocupat de acestea in productie sau in comercializare. De aceea, este necesara cunoasterea rentabilitatii fiecarui produs si a ponderii sale in totalul productiei.

e)   Formarea gamei de produse a firmei, ca urmare a deciziilor strategice si tactice privind politica de produs. Alegerea sortimentului de produse in firma comerciala moderna si distribuirea acestuia prin retelele de vanzare imbina criteriile merceologice cu cele ce tin de formele de manifestare a cererii, acestea din urma devenind din ce in ce mai importante.

 

Politica de produs trebuie analizata in corelatie cu celelalte componente ale mixului de marketing, firma luand in baza acestora o multitudine de decizii strategice si tactice, al caror scop final este satisfacerea cat mai buna a cererii manifestate pe principalele segmente ale pietei.

 

2. Elementele de identificare ale produselor

3. Ciclul de viata al produselor

4. Tipuri ale ciclului de viata ale produselor

5. Strategii provind produsele existente

6. Strategia de innoire a produselor

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com