logare  |  registrare

Politica de investiţii

Politica de investiţiizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 08 aprilie 2012
Politica de investiţii
120 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Politica de investiţii


1.1. Importanţa investiţiilor pentru asigurarea creşterii economice a firmei

 

      Decizia de a investi poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai importante decizii luate la nivelul managementului firmei, dacă nu chiar cea mai importantă. De corecta fundamentare a deciziilor de investiţii depind afirmarea pe piaţă a firmei, creşterea cotei sale de piaţă şi tot ceea ce înseamnă dominarea pieţei.

    Investiţiile sunt definite, din punct de vedere contabil, dacă ne referim la latura lor materială, considerându-se că acestea constituie creşterile de sume alocate în active imobilizate, iar uneori şi cele în active circulante nete. De cele mai multe ori accentul este pus pe prima categorie de investiţii, în active imobilizate, fundamentală în această viziune fiind prezenţa în calcule a amortizării, definită exact ca mijloc de recuperare a valorii investiţiei.

         Unii autori consideră că investiţiile pot fi privite ca „un schimb între o cheltuială monetară prezentă, certă, şi o speranţă de încasare în viitor a unui flux de sume”. Prin această definiţie ne poziţionăm deja viziunea finanţelor faţă de definirea conceptului de investiţii.

       Din punctul de vedere al managementului financiar, o investiţie nu mai este legată de „învelişul său material”: se poate considera ca fiind investiţie orice sumă alocată în prezent de la care se aşteaptă rezultate în viitor. Evident, pentru ca o investiţie să aducă o creştere de venit (profit) pentru proprietarii firmei, suma rezultatelor viitoare actualizate trebuie să fie mai mare decât suma investită.

      Există numeroase clasificări ale investiţiilor, fiecare cu puterea sa informaţională. Putem vorbi astfel despre investiţii în active imobilizate sau în active curente, despre investiţii în perfecţionarea personalului etc. Ceea ce diferenţiază cheltuielile cu investiţiile de cele de gestiune este durata după care se aşteaptă rezultatele: investiţiile reprezintă cheltuieli realizate pentru a genera rezultate pe termen lung.

    În funcţie de sfera de aplicare, putem vorbi despre investiţii în activele firmei, în publicitate (în imaginea firmei), în resurse umane etc. Dintre acestea, numai prima categorie apare în bilanţul firmei. Pentru managerul financiar, o investiţie în resurse umane, fie aceasta şi o recompensă sub forma finanţării cheltuielilor cu petrecerea concediului pentru un salariat, trebuie analizate din punctul de vedere al raportului dintre cheltuielile efectuate în prezent şi încasările viitoare aferente, în cazul prezentat, o creştere a ataşamentului faţă de firmă, a productivităţii muncii etc. Managerul financiar trebuie să privească problema acestor investiţii cu discernământ: chiar şi o cheltuială cu sponsorizarea unei eveniment sportiv reprezintă o investiţie, care trebuie să se dovedească a fi profitabilă pentru firmă.

...

 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com