logare  |  registrare

Viata economica in evul mediu

Viata economica in evul mediuzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 30 martie 2012
Viata economica in evul mediu
91 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Viata economica in evul mediu


Formele de proprietate. în evul mediu existau următoarele forme de proprietate:

   -  Proprietatea liberă a obştilor săteşti (la slavi, germani, anglo-saxoni, bizantini, români, indieni, chinezi, arabi etc.). în cadrul obştilor săteşti, o parte a pământului era cultivată în comun pentru obţinerea produselor necesare rezervei comunităţii, iar cealaltă parte era împărţită în loturi familiilor. Pădurile, păşunile, apele rămâneau proprietate comună.

  -  Alodiul constituia proprietatea liberă şi deplină a ţăranilor liberi sau a unor nobili; mai târziu această categorie de proprietate era moştenită de la părinţi şi nu era grevată de nici im fel de obligaţie.

  -  Marea proprietate funciară feudală. Categoria principală de proprietate funciară (a monarhilor, a nobililor laici şi clerici) era domeniul feudal. Căile de constituire a domeniilor feudale au fost: moştenirea, vânzarea, cumpărarea, răscumpărarea, dania, cotropirea sau deposedarea. 

 

        Domeniul feudal varia ca mărime. Centrul lui era castelul nobilului, cu gospodăria din jur, sau mănăstirea. Pe teritoriul unui domeniu existau mai multe sate cu gospodăriile ţăranilor aserviţi (dependenţi), pământurile arabile, păşunile, pădurile, apele şi pămân­turile nelucrate. în cadrul acestei forme de organizare a economiei se producea cea mai mare parte din cele necesare consumului propriu din agricultură şi meşteşuguri.

 

        Schimbul de produse şi circulaţia monetară erau reduse; din afara domeniului se aduceau numai articole ce nu se puteau produce pe domeniu: mirodenii, articole de lux etc.

Pământul domeniului era împărţit în rezerva feudală (seniorială), al cărei venit revenea în întregime seniorului, şi loturile (sesiile) ţăranilor dependenţi, care, în schimb, trebuiau să dea renta feudală. Din rezerva feudală făceau parte şi pădurile, păşunile, fâneţele, terenurile necultivate, pentru folosirea cărora ţăranii erau datori nobilului cu diferite dări, în produse, în muncă şi în bani.

     - Proprietatea de stat asupra întregului pământ şi a comunităţii săteşti, la popoarele asiatice (arabi, chinezi, coreeni), este caracteristică modului de producţie tribal şi s-a menţinut din necesitatea centralizării lucrărilor pentru întreţinerea iriga­ţiilor, împotrivirea în caz de revărsare a fluviilor şi construirea de fortificaţii. Cu ajutorai unui numeros aparat birocratic, format din aristocraţie, statul organiza procesul de producţie.

...

Păreri:
  • 3 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 20.05.2013
    bun dar nu ma refeream la din astea!!!!!!!!!
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 17.03.2013
    da ft bine scris
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com