logare  |  registrare

Structura socială în lumea antică

Structura socială în lumea anticăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 30 martie 2012
Structura socială în lumea antică
91.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Structura socială în lumea antică


          Principalele structuri sociale.

          Scindarea societăţii - aristocraţia, poporul de rând şi sclavii - a fost rezultatul transformărilor care au avut loc în sânul comunităţilor gentilice, ca urmare a evoluţiei forţelor de producţie, a războaielor de jaf şi apărare, a necesităţii construirii canalelor de ingaţie, a întemeierii primelor oraşe. Structurile sociale au variat în timp, de la o regiune la alta. în Orientul antic, sclavia a cunoscut o relativă dezvoltare, în timp ce în lumea greco-romană - în anumite perioade - se dezvoltă rapid, sclavul devenind principalul producător de bunuri materiale.

         Aristocraţia s-a constituit în Orientul antic din aristocraţia gentilică, categorie care acumulase bogăţii constând din produse agricole, vite şi metale preţioase pe care Ie tezauriza. Din rândurile ei făceau parte aristocraţia funciară, militară, comercială şi preoţii, iar mai târziu şi înalţii funcţionari. Importanţa acestor categorii a variat de la o ţară la alta.

 

      In Egipt, alături de aristocraţia funciară (nomarhi), provenită din conducătorii de districte administrative (nome), a apărut - ca urmare a numeroaselor războaie - şi o aristrocraţie militară. în Asiria, rolul predominant l-a avut aristocraţia militară, iar în Fenicia aristocraţia comercială.

       Structura socială a Indiei are anumite particularităţi. Aici arienii s-au împărţit în patru categorii sociale: în preoţi sau brahmani, în militari sau kşatriya, în categoria agri­cultorilor, meşteşugarilor şi negustorilor (vaisaja) şi în aşa-numita şudra, adică oamenii liberi care nu dispuneau de mijloace materiale şi îşi asigurau traiul prin munca fizică. Membrii acestor categorii sociale nu aveau dreptul să se căsătorească decât între ei, iar primele două categorii nu se ocupau deloc cu muncile productive. Această împărţire a fost consfinţită prin tradiţii şi prin legi.

 

      In lumea greco-romană, aristocraţia gentilică era proprietară de pământuri, de turme de vite şi de sclavi: spartanii în Sparta, eupatrizii (nobilii) în Atena, patricienii în Roma.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net