logare  |  registrare

Integrarea Europeană-Curs

Integrarea Europeană-Curszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 10 februarie 2012
Integrarea Europeană-Curs
204 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Integrarea Europeană-Curs

 


  1. 1.      Obiectul de studiu al Cursului integrarea europeană, instituţiile şi politicile comunitare.
  2. 2.      Clarificarea unor expresii şi noţiuni.Sensul şi conţinutul unor concepte.
  3. 3.      Izvoarele cursului şi elemente de bibliografie.

            4.   Principiile, valorile şi obiectivele Uniunii Europene

            5.   Ideea de unitate europeană. De la antichitate la modernitate.

            Anexa 1-2.

 

1.Obiectul de studiu al Cursului integrarea europeană, instituţiile şi politicile comunitare.

Mai întâi - de ce un Curs despre integrarea europeană, instituţiile şi politicile comunitare?

    Unii dintre dumneavoastră s-ar putea întreba:de ce un Curs despre integrarea europeană, instituţiile şi politicile comunitare? 

    Răspunsul este simplu: pentru că nimeni nu poate face azi abstracţie de o problemă fundamentală de care depinde viitorul paşnic, democratic şi prosper al Republicii Moldova şi anume aderarea la Uniunea Europeană.

   De la proclamarea independenţei Republicii Moldova (1991) încoace, integrarea europeană nu a reprezentat unul din obiectivele cele mai importante ale politicii externe şi interne ale tinerei republici. Soluţionarea conflictului Transnistrian se pare că constituise elementul central ale tuturor acţiunilor externe şi interne ale guvernilor Republicii Moldova Necesitatea integrării europene a fost formulată clar de guvernul I.Sturza.(1999)  Iar strategia de integrare europeană a fost prezentată abea în anul 2003. Dumneavoastră, generaţia de pe băncile universităţii, veţi ajunge cu siguranţă să trăiţi şi să lucraţi într-o Republică Moldova integrată în Uniunea Europeană. Pentru aceasta este însă nevoie să cunoaşteţi ce este şi cum a luat fiinţă Uniunea Europeană, cum funcţionează instituţiile comunitare, şi ce politici promovează UE, care sunt avantajele şi costurile aderării la această structură.

   Studenţi fiind, cu preocupări intelectuale, cunoaşteţi că lumea de azi este o lume a interdependenţelor. Nici o ţară din lume nu mai poate trăi izolat, în mod autarhic. Fenomenul globalizării, forţa economică şi politică extraordinară a companiilor transnaţionale ne arată că interdependenţa economică şi politică a luat locul independenţei absolute, care practic nu mai există nicăieri.            

   Interdependenţa în plan economic generează interdependenţă în plan politic. Ţările lumii se sprijină unele pe altele, cooperează între ele, dar se şi concurează. Structurile economice mondiale şi regionale sunt un rezultat nemijlocit al interdependenţei.

   Nici Uniunea Europeană nu face excepţie de la această evoluţie. Ţările membre ale Uniunii au hotărât să exercite în comun unele atribute ale suveranităţii lor naţionale pentru ca aceasta să nu constituie o piedică în faţa trendului general, dar mai ales pentru a face faţă consecinţelor globalizării.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com