logare  |  registrare

Instituţii ale UE

Instituţii ale UEzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 10 februarie 2012
Instituţii ale UE
97.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Instituţii ale UE1.Curtea de Conturi Europeana

2.Comitetul Economic si Social

3.Comitetul Regiunilor

4 Avocatul european al poporului a fost reales

 

     Curtea de Conturi Europeana este cea mai tânara institutie a Uniunii Europene. A luat fiinta în urma initiativei parlamentarului german, Dr. Heinrich Aigner (presedintele Comisiei de Control Bugetar), si a fost prevazuta în Tratatul de la Bruxelles din 22 iulie 1975. Si-a început activitatea în 1977. Are sediul propriu în Luxemburg din anul 1988.
  Premergator Curtii de Conturi Europene a fost Comisia de Control a Planului de Buget al Comunitatii Europene alcatuita din functionari nationali - experti contabili. În prezent, Curtea de Conturi Europeana este formata din 15 membri alesi pe o perioada de 6 ani de catre Consiliul European dupa consultarea prealabila a Parlamentului European. Membrii Curtii de Conturi Europene raspund unor criterii ce reflecta o înalta competitivitate - un "background" profesional diversificat si experienta în domeniile de administrare a finantelor, expertiza contabila, politica. Ei nu pot detine concomitent si alte functii si actioneaza pe baza principiului "autonomiei spre bunastarea generala a comunitatii". Din cadrul Celor 15 se alege prin vot secret un presedinte pe o perioada de 3 ani.Membrii Curtii, cu exceptia presedintelui, sunt responsabili pentru un sector de expertiza, de exemplu expertiza fondului regional, fondului social european, a repartizarii fondurilor pentru politica agricola comunitara etc. Trei pâna la cinci membrii formeaza o Camera de expertiza.
  În textul Tratatului de la Maastricht la Art. 188 c sunt prevazute, drepturile Curtii de Conturi Europene: examineaza toate veniturile si cheltuielile comunitatii si se convinge asupra realitatii economice a bugetului.
  Tratatul de la Amsterdam (Articolul 248) îi atribuie calitatea de a raporta neregularitatile constatate în executarea bugetului, si de a realiza calcule de expertizare.

    În acelasi articol se prevede colaborarea cu institutiile nationale similare, cu respectarea principiului autonomiei. Presedintele Curtii de Conturi Europene prezinta în sedinta plenara a Parlamentului European în luna noiembrie, Raportul anual pe anul bugetar precedent.

     Curtea de Conturi contribuie la îmbunatatirea sistemului administrativ si la eficienta folosirii mijloacelor financiare ale UE, în avantajul contribuabililor (platitorilor de impozit); ea garanteaza o mai buna folosire a finantelor Comunitatii si este pentru contribuabilul european cel mai bun izvor de informatie despre modul de folosire a fondurilor comunitare. Autonomia ei vis-à-vis de celelalte organe ale UE si de statele membre îi ofera garantarea îndeplinirii în cele mai sigure conditii a functiei de control pe care o exercita.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net