logare  |  registrare

COMISIA EUROPEANĂ

COMISIA EUROPEANĂzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 07 februarie 2012
COMISIA EUROPEANĂ
143 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

COMISIA EUROPEANĂ1.Competenţele Comisiei şi limitele puterii sale

2.Consilii. Direcţii generale. Comisari

3. Decizii

4. Repartizarea voturilor

5.Comisia Barroso


  Este principala instituţie a Uniunii Europene. Alături de Consiliul Uniunii şi de Parlamentul European alcătuieşte triunghiul instituţional de decizie la nivel comunitar. Iniţial, cele trei Comunităţi Europene – C.E.C.O, C.E.E. şi C.E.E.A. – aveau comisii separate, dar în urma Tratatului de fuziune din 1965, ratificat la 1 iunie 1967, cele trei s-au unificat în una singură, numită Comisia Comunităţii Europene.

În urma Tratatului de la Maastrricht, denumirea frecventă a devenit Comisia Europeană.

Competenţele comisiei Europene sunt, în principal, următoarele:

– De control, supraveghind respectarea Tratatelor;

– De iniţiativă, având dreptul iniţiativei în probleme de competenţă comunitară

– De execuţie, cu rol de guvern la nivel comunitar ;

– De reprezentare internă, întrucât ambasadorii pe lângă U.E. ai diferitelor state îşi prezintă scrisorile de acreditare preşedintelui Comisiei.

– De reprezentare externă, întrucât Comisia are delegaţii cu rang de Ambasadă în state terţe, precum şi Birouri în statele membre ale U.E.[1]

    Configuraţia instituţiilor reflectă originile funcţionale ale Comunităţii şi modul în care au evoluat puterile în condiţiile în care nu s-a ajuns la o constituţie europeană cu care să poată fi confruntate sau înspre care să tindă. Profesorul univ. Dr. Nicolae Păun şi Cristian Păun, de la care preluăm o parte din datele de mai jos, precizează că deşi au existat încercări de elaborare a unei constituţii şi au circulat proiecte referitoare la viitorul instituţional al Uniunii ele nu au fost creditate cu  prea mult entuziasm şi pentru faptul că statele membre au baze constituţionale tradiţionale şi politici interne diferite. De asemenea, nu a fost găsit un limbaj conceptual comun în domeniul celor mai dorite aranjamente la nivel european. Această dificultate a complicat dezbaterea privitoare la uniunea politică, motiv pentru care s-a acceptat ca proiectul să avanseze luându-se ca bază cel mai mic numitor comun.[2]

   La rândul lor, Instituţiile Comunităţii s-au structurat pe bucăţi şi în etape. Tratatul de la Maastricht a  raţionalizat evoluţiile folosind  denumirea de piloni. Uniunea Europeană este definită ca incluzând Comunităţile europene, tradiţionale (pilonul unu), politica externă şi de securitate comună (pilonul doi) şi cooperarea între statele membre în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne (pilonul trei).

    În plus, Tratatul de la Maastricht a modificat structura internă a diferitelor instituţii.

    Comisia deţine un rol important în adoptarea hotărârilor Consiliului. Ea are drept de iniţiativă în cvasi-unanimitatea cazurilor în care Consiliul urmează să decidă, indiferent dacă se cere condiţia majorităţii calificate sau cea a unanimităţii. Acest drept poate fi exercitat oricând consideră ea necesar, afară de dispoziţii legale care prevăd altfel. 

 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com