logare  |  registrare

Arhitectura a calculatoarelor personale

Arhitectura  a calculatoarelor personalezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 31 martie 2011
Elementele de arhitectura a PC
38.98 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Elementele de arhitectura

a calculatoarelor personale (PC)


1. Unitatea Centrala

2. Placa de baza

3. Procesorul

4. Placa grafica

5. Placa de sunet

6. Placi de retea

7. Monitorul

 8. Tastarura

 9. Mouse

 10. Scanner

 11. Imprimanta

12. CD-ROM-ul

13. Boxele

14. Modemul

15. Memoria a) ROM        b) RAM              c) Cache

16. HDD-ul

 

 

  1. Unitatea Centrala – este compenenta care realizeaza efectiv operatiile de prelucrare a datelor. Unitatea centrala se afla in interiorul carcasei calculatorului pe placa de baza (motherboard sau mainboard). In componenta sa intra procesorul, memoria de lucru si controlerul de intrare/iesire (I/O-control) cu sistemul de magistrale (bus-uri).

 

  1. Placa de baza – are un rol deosebit de important in componenta unitatii centrale, stand la baza multor caracteristici ale sistemului. Pe placa de baza sunt prinse in sloturi procesorul, placa video, placa de sunet (care impreuna cu placa video poate sa fie integrata), placa de retea si alte placi pe care utilizatorul doreste sa le includa. La acesta placa se conecteaza tastatura, mouse-ul si/sau creionul optic. O caracteristica a placii de baza este modularitatea ei. Prin modularitate se intelege faptul ca asupra ei se pot face modificari prin adaugarea sau inlocuirea diferitelor componente. Efectiv, placa de baza face legatura intre componentele sistemului. Exista de asemenea un mecanism de intreruperi care este deosebit de important deoarece acesta realizeaza logica de comanda.

O place se prezinta sub forma unui circuit imprimat cu mai multe straturi. Fiecare strat poate contine mii de trasee si legaturi la circuitele care interconecteaza toata arhitectura hardware a unitatii centrale. Perifericele comunica intre ele cu ajutorul magistralelor pe care placa de baza le contine.

Intel este cel mai mare producator de placi de baza la ora actuala, insa mai exista si alte companii producatoare de placi de baza, precum VIA, SiS, etc. Placile de baza se pot clasifica dupa clasa si modelul de procesor pe care il suporta.

Conectorii de extensie se gasesc in unitatea centrala si permit utilizatorului sa faca modernizari echipamentului.

Ceasul sistem este un chip aflat pe placa de baza. Semnalele ceasului sistem care se afla pe placa de baza influenteaza cadenta ceasului intern, al procesorului, iar printr-un factor de multiplicare putem afla valoarea acestuia. Toate elementele si circuitele placii de baza functioneaza in ritmul impus de ceasul sistem. Pe placa de baza putem observa de asemenea si o baterie de litiu. Aceasta baterie permite gestionarea timpului chiar si atunci cand calculatorul este oprit. Tot aceasta baterie permite BIOS-ului sa pastreze din memoria ROM informatii referitoare la configuratia si setarile implicite care se efectueaza. Daca bateria se consuma, informatile din BIOS devin neoperationale.

...

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 04.05.2012
    mersi mersi mersi mult mult de totttttttt!!!!!;)
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com