logare  |  registrare

Legături chimice

Legături chimicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 12 martie 2011
legaturi chimice
44.99 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 47
Descriere

                Legături chimice

     Se ştie  că proprietăţile chimice ale atomilor sunt determinate de numărul de electroni de pe ultimul strat şi intr-o masură mai mică de electronii de pe penultimul strat. Atomii elementelor care au pe ultimul strat electronic un număr incomplet de electroni, deci o configuraţie electronică nestabilă, manifestă tendinţa de a-şi completa stratul exterior prin cedare sau prin captare de electroni. Din aceasta cauză, atomii elementelor  nu pot exista in stare liberă, ci se combina intre ei sau cu atomii altor elemente, pentru a-şi forma un strat electronic exterior complet, ajungând la o configuraţie electronică stabilă, asemănătoare cu a unui gaz inert. Pentru a se forma molecule, între atomi se pot stabili diferite tipuri de legături chimice, dintre care cele mai importante sunt: legătura electrovalentă şi legătura covalentă.


     Legătura electrovalentă
Acest tip de legatură se stabileşte intre ionii cu sarcini electrice de semn contrar. Ca exemplu se poate da formarea moleculei de clorură de sodiu:
                                         Na+ + Cl_  ® Na+Cl_  
Ionii pozitivi de sodiu(cationii) şi ionii negativi de clor(anionii) sunt uniţi printr-o forţă electrostatica de atracţie. Forţa care uneşte sarcinile electrice ale ionilor pozitivi şi negativi se numeste electrovalenţa sau valenţa ionica. W. Kossel(1916) a explicat legătura electrovalentă astfel:


      Electrovalenţa se formează prin transferul electronilor de valenţă de pe ultimul strat al atomilor elementelor electronegative, fiecare dintre ionii rezultati avînd o configuraţie stabilă de gaz inert.Combinaţiile formate din ionii pozitivi şi negativi se numesc combinaţii ionice.

Legătura covalentă

Molecule polare şi nepolare.

Legătura coordinativă

Combinaţii complexe sau coordinative

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net