logare  |  registrare

Politicile economice ale Uniunii Europene

Politicile economice ale Uniunii Europenezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 decembrie 2011
Politicile economice ale Uniunii Europene
67.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Politicile economice ale Uniunii Europene


       Politicile economice reprezintă o formă de intervenţionism în mecanismul pieţei prin utilizarea unui număr de instrumente, strategii, planuri şi reglementări juridice.

            Privite ca un rezultat al intervenţiei statului,  politicile macroeconomice pot genera, prin aplicarea lor două tipuri de efecte. Primul este acela de creare a pieţei, cel de-al doilea este de modelare, respectiv de modificare a structurilor pieţei.

       

         La nivel comunitar, politicile comune au apărut, s-au diversificat şi au crescut în complexitate pe fondul nevoii de a răspunde creşterii interdependenţelor dintre economiile statelor membre din cel puţin următoarele considerente:

   1. Pentru a răspunde nevoii de a atenua externalităţile negative care au apărut ca urmare a funcţionării libere a mecanismului pieţei; în această situaţie, politicile comune înlocuiesc politicile similare naţionale, în cadrul unui proces de integrare pozitivă. Sub acest aspect, politicile comune sunt instrumente ale integrării pozitive.

    2. Din nevoia de a stabili reguli de funcţionare ale pieţei  prin ridicarea obstacolelor de orice natură din calea liberei circulaţii a factorilor, bunurilor şi serviciilor. Aici politicile sunt instrumente ale integrării negative 


      Politicile pozitive sunt cele care prescriu un anumit model sau un anumit tip de cerinţe instituţionale; cele negative sunt cele care modifică efectul interacţiunilor strategice, iar cele framing sunt cele care modifică setul de valori şi aşteptările actorilor autohtoni.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com