logare  |  registrare

Politica privind concurenta

Politica privind concurentazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 decembrie 2011
Politica privind concurenta
99.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Politica privind concurenta


        Unul din principiile care au stat la baza unificării europene a fost acela conform căruia accesul pe o piaţă de mari dimensiuni va determina creşterea eficienţei firmelor  europene în sensul obţinerii unor preţuri mai scăzute, creşterii calităţii şi a competitivităţii pe pieţele externe. 

Evoluţia structurilor integrative în cadrul Uniunii Europene arată că integrarea europeană s-a realizat, din această perspectivă în două planuri şi utilizând două seturi de instrumente.


       Primul este cel instituţional, în care structurile competitive ale pieţei unice se crează  ca rezultat al cooperării interguvernamentale,  prin transferul  de putere de decizie dinspre instituţiile naţionale spre cele supranaţionale. Instrumentele utilizate în acest sens sunt politicile comune, iar în acestă situaţie politica concurenţială ţinteşte spre unirea firmelor autohtone în cadrul unor firme  europene de mari dimensiuni,  care să poată concura firmele americane sau asiatice pe piaţa internaţională  Accentul se pune pe concurenţa şi competitivitatea externă şi nu pe rivalitatea internă. Prin acest demers , naţionalismul economic al statelor membre, generator de tensiuni in interiorul Uniunii se transformă în “naţionalismul economic european” (al firmelor europene), opus naţionalismului economic american sau asiatic.    

...

Trăsăturile distinctive ale politicii privind concurenţa în Uniunea Europeană sunt :

-   baza solidă conferită prin Tratate ( Paris şi Roma)

-  faptul că nu a înlocuit politicile privind concurenţa din Statele Membre, însă există o tendinţă a acestora de a-şi alinia sau modela politicile naţionale cu politica privind concurenţa în Uniunea Europeană.

-  joacă un rol central în programul de construcţie a Pieţei Unice, în sensul că trasează regulile competiţiei şi urmăreşte aplicarea lor, fiind prin aceasta  motorul mecanismului Uniunii Europene;

-  creşterea fără precedent a  firmelor mixte, restructurarea industriilor, apariţia unor noi industrii şi impactul globalizării au creat un număr mare de situaţii noi care au generat modificarea  componentelor şi reglementărilor specifice acestei politici. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com