logare  |  registrare

Formele integrarii

Formele integrariizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 25 decembrie 2011
Formele integrarii
76 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Formele integrarii


      Aşa cum noţiunea de integrare economică interstatală este una complexă, reflectând   multitudinea  de relaţii care se stabilesc între două sau mai multe state care îşi conjugă eforturile spre atingerea unui obiectiv comun, tot aşa  şi formele pe care le îmbracă aceasta sunt determinate în funcţie de complexitatea acestor relaţii.

           

      In literatura de specialitate, bogată în delimitări ale conceptului de integrare, autori de prestigiu în domeniu au distins, în funcţie de o serie de criterii economice, politice, geografice, structurale, etc. următoarele forme /grade/ ale integrării  economice corespunzătoare unei tendinţe mai intense sau mai restrânse de  egalizare a coordonatelor economice, sociale şi politice:

   a) colaborarea economică - cuprinde totalitatea raporturilor economice dintre state, stabilite în plan bi şi multilateral, regional şi global, pe toate direcţiile principale ale relaţiilor economice internaţionale.

  b) cooperarea economică  considerată, în sens general, drept o formă primară, preliminară de armonizare a intereselor şi de ajutor între doi sau mai mulţi participanţi la o acţiune economică. 

 

        Între cooperare şi integrare există atât deosebiri de fond cât şi de formă, diferenţieri de natură cantitativă şi calitativă. În timp ce cooperarea include acţiuni care au drept scop diminuarea discriminărilor pornind de la complementaritatea şi convergenţa intereselor, integrarea economică conţine măsuri care au drept rezultat eliminarea unor forme de discriminare în relaţiile dintre entităţile integrate şi crearea şi aplicarea unui set de discriminări în relaţiile cu terţii. Din acest punct de vedere, acordurile de cooperare economică internaţionale pot fi considerate forme ale cooperării internaţionale, în în timp ce eliminarea barierelor tarifare sau non-tarifare în schimburile comerciale reprezintă  un act de integrare economică. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com