logare  |  registrare

Sistemul excretor

Sistemul excretorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 26 martie 2011
Sistemul excretor
35.37 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

SISTEMUL   EXCRETOR

 

       Eliminarea substanţelor rezultate în urma descompunerilor se numeşte excreţie. Organele la nivelul cărora se formează urina, rinichii, împreuna cu organele care conduc urina la exterior, căile urinare, alcătuiesc sistemul excretor.

Anatomia:

          Rinichii sunt localizaţi in cavitatea abdominala, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Ei au forma unor boabe de fasole, 10-12 cm lungime, culoare roşiatica şi suprafaţa neteda şi lucioasă.

         Rinichiul este acoperit la exterior de o capsula fibroasa, care se înlătură uşor, sub care se găsesc două zone:zona corticala şi zona medulara. În zona medulara se găsesc 7-14 formaţiuni ,numite piramide renale, cu vârfurile îndreptate spre interiorul rinichiului. Piramidele renale sunt alcătuite din tuburi colectoare si vase de sânge.

 

         UNITATEA STRUCTURALĂ SI FUNCŢIONALĂ A RINICHIULUI ESTE NEUFRONUL.

 

         Tuburile colectoare nu fac parte din structura neufronului. Ele strâng urina de la mai mulţi neufroni, străbat piramidele renale şi se deschid în pelvisul renal.

 

         Artera renală se ramnifică până la nivel de arteriole ce pătrund câte una in capsula neufronului şi formează glomerul. Arteriola iese din capsulă şi formează capilare în jurul tubului urinifer. Aceste capilare se continua cu capilarele venoasa , care formează în final vena renală.

  Pelvisul renal se continua cu ureterele. Uretrele sunt conducte care ies din partea concava a fiecărui rinichi si se deschid in vezica urinara. Pereţii ureterelor conţin fibre musculare netede, orientate circular si longitudinal. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net