logare  |  registrare

Pielea

Pieleazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 26 martie 2011
Pielea
35.9 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

PIELEA

 

Ne-am putea imagina o hainǎ croitǎ dintr-o singurǎ bucatǎ, care acoperă corpul de la cap până la picioare, apǎră de vânt, rezistǎ la apǎ este puternicǎ, totuşi elasticǎ, iar pe deasupra se reînnoieşte mereu? Nu? O purtăm în fiecare zi: e pielea!

Pielea este cel mai mare organ al nostru. Pielea întinsǎ a unui om adult acoperă o suprafaţǎ de circa 2 metri pătraţi, cam cât un cearceaf obişnuit. Are o greutate de aproape 3 kg, ceea ce înseamnă cam a douǎzecea parte din greutatea întregului corp.

Grosimea pielii variază între 0,5 şi 5 mm. Este relativ subţire în regiunile corporale puţin expuse la uzurǎ sau presiune, şi mai groasǎ pe suprafeţele care sunt mai solicitate, de exemplu pe tălpi.

La microscop se poate observa cǎ pielea este formatǎ din douǎ straturi. Stratul extern cornos al epidermei este format din 20 – 30 de rânduri de celule moarte. Aceste celule sunt aşezate una peste alta, asemeni unor ţigle, de aceea pielea se întinde cu uşurinţǎ în timpul mişcării. În fiecare zi, mii de celule se desprind de pe piele, dar aceasta nu se uzează, fiindcă celulele moarte sunt înlocuite în permanenţǎ cu altele noi.

 

Reînnoirea pielii

Sub epidermǎ, în stratul germinativ, celulele se aflǎ într-o continuǎ diviziune. Celulele nou formate sunt apoi încărcate cu o proteinǎ rezistentǎ, cheratinǎ, care determinǎ cheratinizarea celulelor. Pe mǎsură ce iau naştere celule noi pe dedesubt, cele cheratinizate vor fi împinse spre exterior. O celulǎ ajunge în stratul extern în trei – patru săptămâni, aceasta fiind durata ei de viaţǎ. Celulele moarte se desprind de piele sub forma unor solzişori abia vizibili. Un om în timpul vieţii pierde sub aceastǎ formǎ aproximativ 18 kg piele.

Sub epidermǎ se găsesc celulele pigmentare, melanocitele. Acestea produc pigmenţii numiţi melaninǎ, pentru a ne proteja de efectele dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete. Melanina absoarbe energia luminii, devenind mai închisǎ la culoare; acesta este motivul pentru care pielea se bronzează, dacǎ este expusǎ la soare. Mai târziu, melanina migrează spre suprafaţa pielii şi se desprinde împreunǎ cu celulele moarte – pielea bronzatǎ devine palidǎ cu timpul. La cei cu pielea mai închisǎ, melanina este produsǎ în cantităţi mai mari.


Rolul pielii

Apară interiorul organismului de loviri, tăieri, ploaie şi vânt, radiaţii, luminǎ solarǎ puternicǎ şi bacterii.

Dacǎ tăiem sau julim epiderma, pielea se vindecǎ fǎră cicatrice.

Terminaţiile nervoase ale pielii sunt excitate sub efectul presiunii uşoare, a presiunii puternice, sau a durerii. În vârful degetelor existǎ deosebit de multe terminaţiuni de acest gen.

În epidermǎ, sub influenţa razelor solare se formează vitamina D.

Transpiraţia joacǎ un rol important în eliminarea excesului de sare precum şi a altor substanţe.

 

Supraîncălzire şi răcire

Sub epidermǎ se întinde derma, mai groasǎ decât precedenta. Porţiunea superioarǎ a acesteia este înţesatǎ de o reţea de colagen şi elastinǎ, care sunt nişte proteine deosebite. Acestea asigurǎ elasticitatea şi flexibilitatea pielii.

În dermǎ se găsesc numeroase vase sangvine. Atunci când ne este cald, capilarele se dilatǎ, şi se umplu de sânge. Dacǎ suprafaţa pielii este strǎbǎtută de mai mult sânge, organismul pierde o cantitate mai mare de cǎldură, adică se răceşte. Din acest motiv ne înroşim în cǎldură mare. Dacǎ ne este frig, capilarele sangvine din dermǎ se îngustează, pentru a pierde mai puţinǎ cǎldură, iar pielea devine palidǎ.

Sângele care curge prin aceste vase sangvine extrem de subţiri transportǎ substanţele nutritive sub cele douǎ straturi ale pielii, iar de acolo va transporta produşii de catabolism.

...

Râia

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net