logare  |  registrare

Hormonii

Hormoniizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 26 martie 2011
Hormonii
34.54 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Hormonii

 

      1.Reglarea nervoasa si chimica.

       Activitatea  armonioasa a tuturor partilor organismului si relatiile sale cu mediul inconjurator sunt asigurate de sistemul nervos. Dar alaturi de legatura nervoasa,la animale si la om exista si o legatura chimica sau umorala intre diverse organe.Ea se realizeaza prin actiunea asupra proceselor fiziologice a diverselor substante chimice, care se gasesc in sange si alte umori ale organismului.


Un rol deosebit de important in asigurarea legaturii umorale intre organe il joaca glandele cu secretie interna.In corpul nostru exista doua feluri de glande.Unele din ele-sudoripoare,lacrimale, salivare,gastrice etc.-se numesc glande cu secretie externa, deoarece ele poseda canale excretoare prin care secretia formata in glanda se elimina la exterior,sau in vreo cavitate a corpului (gura,stomac,intestin). Spre deosebire de aceste glande, glandele cu secretie interna nu poseda canale de eliminare. Fiecare dintre ele produce o substanta speciala,care se absoarbe direct in sange,iar prin sange se raspandeste in intregul corp .Aceste substante ,denumite hormoni,au insusirea de a  actiona chiar in cantitati foarte mici  asupra diverselor functii ale organismului .Absenta unor hormoni sau cantitatea lor insuficienta in organism cat si cantitatea lor exagerata ,se pot reflecta dezastros asupra sanatati.

 

 2.Actiunea diversilor hormoni  

Hormonii produsi de glandele cu secretie interna asigura schimbul nurmal de substante.Daca la un animal se extirpa pe cale chirur- gicala glandele suprarenale sau paratiroide,el moare  curand. Rezulta ca fara prezenta in organism a acestor hormoni produsi de glandele extirpate organismul nu poate exista.


Glandele cu secretie interna produc hormoni care asigura cresterea normala a scheletului, cresterea si dezvoltarea normala a intregului organism.Experientele pe animalele tinere in plina dezvoltare au aratat ca dupa indepartarea glandei tiroide sau a hipofizei animalele prezinta o intarziere in crestere.Este suficient insa sa se transplanteze animalelor operate glanda extirpata,ca animalele sa inceapa sa creasca normal.Se intalnesc uneori oameni de talie foarte mica sau,din contra foarte mare 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net