logare  |  registrare

Octavian GOGA

Octavian GOGAzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 21 noiembrie 2011
Octavian GOGA
82.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Octavian GOGA

1881-1938

rapsodul pătimirii noastre", autorul monografiei lirice a satului ardelean


Ziarist, prozator, dramaturg sau om politic, Octavian Goga este, îna­inte de toate, poetul unei înalte conştiinţe civice şi artistice, creatorul monografiei lirice a satului transilvănean. „întâiul mare poet din epoca modernă" (G. Călinescu) surprinde jalea, durerea, revolta şi aspiraţiile pătimitului său neam, definind rolul militant al scriitorului. Poetul îmbi­nă în lirica sa accentele paşoptiste, influenţa eminesciană şi sensibili­tatea modernă reprezentând un moment de sinteză specific literaturii tranziţiei de sfârşit şi început de secol.

 

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Răşinari, ju­deţul Sibiu, în familia preotului losif Goga, mama lui, Aurelia, fiind învăţătoare.

     În casa părintească i se cultivă dragostea pentru poezia lui M. Emi-nescu şi G. Coşbuc, respectul şi compasiunea pentru mediul rural, pe care „[...] am căutat să-l pătrund dus de mână de părinţii mei cărturari. Eu n-am fost ţăran, dar am priceput păsurile satului şi m-am contopit cu toate durerile lui" (O. Goga, Mărturisiri).

     Între 1886 şi 1890, urmează şcoala primară din Răşinari, apoi gim­naziul şi liceul unguresc din Sibiu (1890-1899), după care, în urma unui conflict naţional, se transferă la liceul românesc din Braşov, pe care l-a absolvit în 1900. Spiritul de revoltă pe care-l manifestă acum are să-l explice poetic în Mărturisiri: „M-am născut cu pumnii strânşi, sufletul meu s-a organizat din întâiul moment pentru revoltă. M-am născut însă la graniţă".

Ca elev de liceu, are un debut nesemnificativ în Tribuna (1897), co­laborând la mai multe publicaţii din Ardeal: Familia, Revista ilustrată, Tribuna literară ş. a.

     Din 1900 îşi continuă studiile la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Budapesta, unde frecventează cercul literar Petru Maior, publicând cele mai multe poezii la revista Luceafărul, pe care o editează împreună cu Alexandru Ciura. îşi semnează primele poezii publicate cu Nic. Otavă. Ulterior, semna O. G., Agog, Styx, Sylex, Ion Codru ş. a.

          Obţinând o bursă din partea Asociaţiei Astra, studiază la Univer­sitatea din Berlin (1904), apoi întreprinde o călătorie în Italia, vizitând centre de cultură. Moartea tatălui său determină întreruperea studiilor şi întoarcerea în Ardeal. Se stabileşte la Sibiu.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com