logare  |  registrare

Aparatul respirator

Aparatul respiratorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 25 martie 2011
Aparatul respirator
34.19 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Aparatul  respirator  şi  respiraţia

 

Aparatul respirator este alcătuit din căile respiratorii şi din plămâni.

        Caile respiratorii.

Căile respiratorii sunt reprezentate printr-un sistem de conducte prin care aerul patrunde in plamani.Acest sistem se compune din cavitatile nazale,faringe,laringe,trahee si bronhii+plamanii.Cavitatile nazale si faringele formeaza caile respiratorii superioare,iar laringele , traheeasi bronhiile ,caile respiratorii inferioare.Cavitatile nazale sunt protejate de nas.


         Nasul şi cavităţile nazale.

Acestea alcatuiesc un organ complex,cu functie respiratorie si senzoriala.Desi in mod curent sub numele de nas se intelege si cavitatile nazale,anatomic exista doua organe strans legate intre ele atat structural cat si functional si anume nasul propriu-zis si cavitatile nazale,numite fose nazale.


     Nasul

Nasul se reprezinta ca o proeminenta situata in mijlocul fetei ce serveste ca organ de protectie pentru fosele nazale.

Radacina nasului este despartita de frunte prin santul nazofrontal.Baza nasului priveste in jos si prezinta doua orificii numite narine,separate prin septul nazal mobil.Fetele laterale prezinta o portiune superioara fixa si o portiune inferioara mobila,numita aripa nasului.

Nasul este alcatuit dintr-un schelet osteocartilaginos situtat in profunzime si o serie de tesuturi moi care acopera acest schelet.

    Scheletul osteocartilaginos este format din oase si cartilagii.In scheletul osos intra cele doua oase nazale si ramurile ascendente ale oaselor maxilare.Scheletul cartilaginos este constituit din urmatoarele cartilagii:cartilagiul septului nazal,cartilajele laterale ale nasului si catilajele laterale ale nasului alcatuiesc o formatiune in forma de “T” care se articuleaza cu oasele nazale,cu ramurile ascendente ale maxilarelor si cu osul vomer. 

...

Laringele

Traheea

Bronhiile principale

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com