logare  |  registrare

Mihail SADOVEANU

Mihail SADOVEANUzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 noiembrie 2011
Mihail SADOVEANU
90.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Mihail SADOVEANU

1880 -1961

Ceahlăul prozei româneşti"


Preşedinte al Uniunii Scriitorilor, membru în Consiliul Mondial al Păcii, M. Sadoveanu a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori din literatura română, fiind comparat cu aproape toţi marii scriitori ai lumii. Excelent exeget al sufletului românesc, M. Sadoveanu a scris peste 120 de vo­lume, depăşind prin talentul său toate curentele literare cu care a fost contemporan. Prin temele predilecte (natura, istoria, vânătoarea, pes­cuitul, viaţa ţărănească etc.), reflectate armonios printr-o viziune rea­listă şi legendar-mitică, M. Sadoveanu, povestitorul prin excelenţă", a evocat viaţa românească în aspectele ei cele mai fundamentale.


       Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, la Paşcani, în familia avocatului Alexandru Sadoveanu şi a Profiriei Ursache. Despre mamă autorul nota: „Ştia să povestească frumos şi tainic lucruri de la noi de la Moldova".

     Studiile primare le face în Vatra Paşcanilor (1887-1891) cu dascălul Mihail Busuioc, evocat cu mult drag în Domnu' Trandafir. Intre 1892 şi 1896 urmează gimnaziul din Fălticeni, din această perioadă datând şi primele încercări literare, iar debutul se produce în revista umoristică Dracu cu schiţa Domnişoara M. din Fălticeni, semnată Mihai din Paş­cani, îşi ia bacalaureatul la Liceul Naţional din Iaşi (astăzi Liceul Mihail Sadoveanu), prin acumulările literare anii de liceu fiind hotărâtori pentru formarea artistică a lui Sadoveanu.

     În toamna anului 1900 se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti, pe care o abandonează fiind atras de literatură. Lucrează la povestirile pe care le va include în volumul Dureri înăbuşite. Colaborează la Revista modernă şi la Sămănătorul lui N. Iorga, scoate împreună cu Matei Rusu câteva numere din revista Lumea.

     În octombrie 1901 se căsătoreşte cu Ecaterina Bălu, cu care va avea 11 copii, şi se stabileşte la Fălticeni.


      Sadoveanu debutează editorial în 1904, cu patru volume deodată: Poves­tiri, Şoimii, Dureri înăbuşite şi Crâşma lui moş Precu, întâmpinate elogios de critici şi cititori, iar N. Iorga numeşte anul 1904 „anul lui Sadoveanu".

     Copist la Casa Şcoalelor (1904), funcţionar la Direcţia Artelor din Mi­nisterul Instrucţiei şi Cultelor, inspector al cercurilor culturale săteşti şi al bibliotecilor populare (1907), este înalt apreciat de însuşi Spiru Haret.

Continuă să scrie colaborând la mai multe publicaţii: Pagini literare, Opinia, Minerva, Universul ş. a.

In 1913 participă la războiul balcanic ca sublocotenent în rezervă şi este concentrat în timpul Primului Război Mondial.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com