logare  |  registrare

George CĂLINESCU

George CĂLINESCUzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 noiembrie 2011
George CĂLINESCU
77.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

George CĂLINESCU

1899 -1965

scriitorul total, temeinic şi fecund critic literar, patronul criticii moderne

 

Natură titanică, personalitate multilaterală prin excelenţă - romancier, poet, dramaturg, eseist, G. Călinescu se impune în primul rând printr-o valoroasă critică literară, cuprinsă în studiul monumental de-o viaţă Istoria literaturii române de la origini până în prezent.

 

George Călinescu s-a născut la 19 iunie / 2 iulie 1899 la Bucureşti, cu numele Gheorghe Vişan. A fost adoptat (din 1907 oficial) de Constan­tin şi Maria Călinescu.

     Îşi petrece primii trei ani de viaţă la Bucureşti, apoi copilăreşte la Bo­toşani şi Iaşi, unde face două clase primare. Din 1908 se va afla iar la Bucu­reşti, terminând studiile primare şi urmând cursurile la gimnaziile Dimitrie Cantemir (1910-1914) şi Gheorghe Lazăr (1914-1916). în timpul războiu­lui se refugiază la Iaşi (1916-1918), după care îşi ia bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. Se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Devine custode al bibliotecii facultăţii, apoi paleograf la Arhivele Statului.(Din 1920, studiază, paralel cu româna şi franceza, limba şi literatura italiana şi îşi ia licenţa în 19237) Este numit profesor suplinitor la liceele Gheorghe Şincai şi Matei Basarab. Obţine o bursă de studii la Şcoala Română din Roma, condusă de Vasile Pârvan (1924-1926). începe să studieze limbile germană, engleză, spaniolă şi rusă.

   

    A debutat publicistic în 1924. A desfăşurat o activitate ziaristică de an­vergură, colaborând la Gândirea, Viaţa literară, Viaţa românească, Con­temporanul etc. A condus o serie de periodice (Jurnalul literar, Naţiunea, Tribuna poporului, Lumea, La Roumanie nouvelle) şi a întemeiat reviste proprii (Sinteza, Capricorn). în cursul deceniului al patrulea ţine o cronică literară în Adevărul literar şi artistic, semnând cu pseudonimul Aristarc. între 1926 şi 1935 activează ca profesor de italiană şi franceză la liceul Gh. Şincai.

     În 1929 se căsătoreşte cu Elisabeta Trifu. în 1936 obţine titlul de doctor în litere şi filosofie, cu teza Avatarii faraonului Tla: Analiza lite­rară a unui manuscris eminescian. Din 1937 deţine postul de conferenţiar la Catedra de Estetică şi Critică literară a Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din laşi, iar din 1945 - de profesor la Catedra de Isrorie a Literaturii Române Moderne din cadrul Universităţii bucureştene. în 1946 este ales deputat în Marea Adunare Naţională. Ţine o serie de conferinţe pe teme social-culturale și politice de orientare democratică. Călătorește în URSS şi China, publicând la întoarcere impresiile sale.

A deţinut postul de director al Institutului de Istorie Literară şi Fol­clor al Academiei Române (1951-1965), unde activa din 1949.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net