logare  |  registrare

Alecu RUSSO

Alecu RUSSOzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 noiembrie 2011
Alecu RUSSO
83 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Alecu RUSSO

1819-1859

ostaşul propăşirii", teoreticianul curentului paşoptist,

întemeietorul prozei memorialistice


     Unul dintre primii culegători de folclor, îndrumător al creaţiei literare progresiste, creatorul primului poem în proză - Cântarea României, Alecu Russo a fost o personalitate marcantă a secolului XIX, un înain­taş valoros al culturii noastre, deşi este autorul cel mai puţin cunoscut al romantismului paşoptist.


      Alecu Russo s-a născut la 17 martie 1819, în familia lui Iancu Rusu, boier de viţă veche, dar cu o modestă situaţie socială: arendaş şi negustor de cereale. Locul naşterii nu se cunoaşte cu exactitate, dar se presupune a fi Străşeni sau chiar Chişinău, pe atunci „un sat frumos, răşchirat între grădini şi copaci pe o vale a codrilor Bacului", după cum evocă Russo locul de baştină.

      Tatăl său, care făcea parte din mica boierime, a scăpat nevătămat în timpul epidemiei de holeră din 1831, fiind plecat într-o călătorie de afaceri. Ceilalţi membri ai familiei - „patruzeci de persoane ce locuiau într-o casă" - au fost răpuşi de această molimă, singurul supravieţuitor fiind micul Alecu de 12 ani, care relatează evenimentul tragic.

     Probabil că a căpătat primele cunoştinţe acasă, cert însă este că a fost trimis la studii în Elveţia, la o şcoală prestigioasă din Vernier, lângă Geneva. în 1835 pleacă la Viena pentru a face „studii de comerţ", dar este expulzat din Austria ca suspect politic, găsindu-se, în timpul unei percheziţii, două încercări poetice în spirit revoluţionar.

      Revine deci în ţară şi se stabileşte la moşia părintească Negrişoara, ocupându-se alături de tatăl său de administrarea moşiei. Intre tânăr şi ta­tăl său (recăsătorit) survine un conflict, Alecu părăsind casa părintească, între 1841 şi 1844 deţine postul de asesor la judecătoria din Piatra-Ne-amţ, apoi, după decesul tatălui în toamna anului 1844, de avocat la Iaşi.

   Îşi începe activitatea social-politică şi culturală, alături de Alecsandri, Kogălniceaunu, Negruzzi, Bălcescu.

...

Păreri:
  • 4 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 21.01.2013
    хороший реферат
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net