logare  |  registrare

Continutul si aria cercetarii de marketing

Continutul si aria cercetarii de marketingzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 09 noiembrie 2011
Continutul si aria cercetarii de marketing
64 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Continutul si aria cercetarii de marketing


Organizarea si conducerea activitatilor economice ale oricarei firme presupune existenta unui flux permanent sistematic de informatii cu privire la mediul intern si extern al firmei, al sistemului de relatii al acesteia, dar mai ales cu privire la conditiile in permanenta schimbare pe piata pe care actioneaza.


     Ph.Kotler spunea ca “informatia este o necesitate vitala”; si ca “70% din populatia USA lucreaza in domeniul informatic”.

     In acest sens intreprinderile moderne isi implementeaza cel putin la nivelul conducerii o noua viziune (optica) numita viziunea (optica) de marketing ce are in vedere includerea tuturor activitatilor intreprinderii intr-un program unitar care are la baza cat mai multe informatii si care are ca finalizare satisfacerea in conditii cat mai bune a cumparatorilor.


     De aceea alaturi de teoria si practica marketingului adoptate de intreprindere exista in momentul de fata o componenta esentiala in activitatea de practica a intreprinderii numita cercetarea de marketing.

     Monfred Brϋhn spunea ca “exista o diferenta intre cercetarea de marketing si cercetarea de piata”.

     Cercetarea de piata are in vedere numai cercetarea starilor actuale, pe cand cercetarea de marketing are in vedere atat starea actuala cat si cea viitoare (previziunile)”.

 

     DEFINITIE:

     Cercetarea de marketing este o activitate formala (organizata) prin intermediul careia cu ajutorul unor concepte, metode si tehnici de investigare specifice se realizeaza specificarea, masurarea, culegerea, analiza si interpretarea datelor necesare conducerii unitatii economice.

     Ph Kotler spune ca “cercetarea de marketing este o activitate formala prin intermediul careia se realizeaza proiectarea, culegerea, analiza si raportarea sistematica a datelor si concluziilor referitoare la o situatie cu care firma se confrunta pe piata”.

     Deci:

-    cercetarea de marketing este o activitate organizata care trebuie sa se desfasoare in cadrul unor compartimente distinse de marketing sau chiar de cercetare de marketing ale firmei, cu un personal specializat dupa reguli si proceduri bine determinate.

 

Cei mai importanti factori ce influenteaza cercetarea de marketing:

  1. numarul si marimea unitatilor economice existente intr-o zona geografica

  2. decalajul temporal si spatial intre productie si consum

  3. crsterea numarului si complexitatii nevoilor de consum dar mai ales a cerintelor consumatorilor

  4. perfectionarea pe parcurs a cercetarii de marketing conduc la multiplicarea informatiilor

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net