logare  |  registrare

Cercetarea de Marketing

Cercetarea de Marketingzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 09 noiembrie 2011
Cercetarea de Marketing
309 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Cercetarea de Marketing


Erorile in studiul pietei 

     Teoreticienii definesc cercetarea de marketing ca pe un proces de culegere, prelucrare si difuzare a informatiilor. Pana aici, nimic in neregula. Doar faptul ca definitia este atat de generoasa, incercand sa spuna totul, incat nu spune mare lucru. Pentru practicieni, in 99% din cazuri, studiul pietei inseamna masurare. Situatia este similara cu cea din sistemele tehnice, unde se masoara lungimi, temperaturi, mase, viteze, presiuni s.a. In cercetarea de marketing se masoara evolutiile cognitive, afective, atitudinale si comportamentale ale pietei. Cum evolueaza notorietatea marcii? Cum evolueaza gradul de acceptabilitate? Intentia de cumparare? Cota de piata?

    In cazul sistemelor tehnice este acceptat faptul ca masurarile nu sunt exacte, ci au erori mai mici sau mai mari. Va intrebati cum de este posibil sa apara erori? Simplu: persoana care citeste apometrul este obosita si in loc de 3,5 mc. scrie pe fisa 35 mc. Sau apometrul este defect si, in loc de 3,2 mc. consum real indica 3,5 mc. Astfel ca in loc sa platesti cat ai consumat (3,2), platesti 35 mc.

    Evident, prezenta erorilor este mult mai pregnanta in masurarile efectuate asupra constiintei indivizilor. Daca in sistemele tehnice, fenomenele masurate sunt perceptibile fizic si se pot crea instrumente de masurare valide (si anume: cronometrul, barometrul, voltmetrul), in studiile de piata se evalueaza fenomene abstracte, constructii mentale pentru care instrumentele pot avea cel mult pretentia ca aproximeaza. In nici un caz nu se poate pretinde ca masoara cu precizie.

     Si atunci, daca nu avem precizie, mai are vreun rost sa facem masuratori? Sigur ca da! In primul rand, e mai bine sa avem masurari, fie ele si imprecise, decat sa nu le avem deloc. In al doilea rand, daca avem o idee pe unde anume se infiltreaza erorile, putem sa le minimalizam si sa marim gradul de precizie. Ori, tocmai de acest aspect — sursele erorilor — ne ocupam in cele ce urmeaza.

    In linii mari, erorile studiilor de marketing tin de 5 surse majore, si anume: de cercetator, de esantion, de masurare, de instrument si de respondent. Sa le vedem.

 

Erori ale cercetatorului

Cercetatorul este om ca toti oamenii, adica are un subiectivism propriu, care poate devia, intentionat sau nu, rezultatele. Lui ii sunt asociate 4 erori tipice: miopia, analiza, interpretarea si comunicarea neadecvata. 

...

Cine este clientul tau?

Cercetarea de marketing si riscul in afaceri

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com