logare  |  registrare

Sistemul nervos

Sistemul nervoszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 04 noiembrie 2011
Sistemul nervos
55.21 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Sistemul nervos


     Sistemul nervos reglează activitatea tuturor organelor şi sistemelor, determinând unitatea lor funcţională şi asitfurând legătura organismului ca un tot unitar cu mediul extern.

      Drept unitate structurală a sistemului nervos este celula nervoasă cu apofizele ei — neuronul. Sistemul nervos în ansamblu prezintă o totalitate de neuroni, care conectează între ci prin intermediul unor aparate speciale — sinapselor. In conformitate cu structura şi funcţia lor, se deosebesc trei tipuri de neuroni: 1) de recepţie, sau senzitivi; 2) intercalări, sau conectând (de conducere); 3) efectori, sau neuroni motori, de la care impulsul nervos se propagă spre organele efectoare (muşchi, glande).

     Convenţional, sistemul mervos, se divide în două porţiuni mari: sistemul nervos somatic, sau animal, şi sistemul nervos vegetativ, sau autonom. Sistemul nervos somatic realizează în special funcţiile de legătură ale organismului cu mediul ambiant, asigurând sensibilitatea (prin intermediul receptorilor) şi mişcarea (prin provocarea contracţiei musculaturii striate). Deoarece funcţiile de mişcare şi de simţ aparţin animalelor, fapt prin care acestea se deosebesc de plante, porţiunea în cauză a sistemului nervos a fost numită sistem animal. Sistemul nervos vegetativ influenţează procesele aşa-numitei vieţi vegetale, comune pentru animale şi plante (schimbul de substanţe, respiraţia, excreţia etc.), din care cauză şi denumirea lui (vegetativ — vegetal). Ambele sisteme sunt strâns dependente, însă sistemul nervos vegetativ dispune de o oarecare independenţă şi nu depinde de voinţa noastră. De aceea el se mai numeşte şi sistem nervos autonom. Sistemul nervos vegetativ se divide în două părţi: simpatic şi parasimpatic.

 

     În componenţa sistemului nervos se distinge sistemul nervos central (SNC), care include creierul şi măduva spinării şi c reprezentat de nervii ce pornesc de la creier, şi măduva spinării şi sistemul nervos periferic. La o secţionare a creierului se observă că el constă din substanţă albă şi substanţă cenuşie. Substanţa cenuşie prezintă aglomerări de celule nervoase împreună cu porţiunile iniţiale ale apofizelor ce pornesc de la corpul lor. Conglomeraţiile separate şi mai mult sau mai puţin conturate ale substanţei cenuşii se numesc nuclee. Substanţa albă e constituită din fibre nervoase acoperite cu teacă mielinică. în creier şi măduva spinării fibrele nervoase formează căi conductoare sau tracturi.Nervii periferici, dependent de componenţa fibrelor din care sunt formaţi, se divid în senzitivi, motori şi mieşti. Corpii neuronilor, prelungirile cărora alcătuiesc nervii senzitivi, sunt situaţi în ganglionii nervoşi, localizaţi în afara creierului. Corpii neuronilor motori sunt situaţi în coroanele anterioare ale măduvei spinării sau în nucleele motorii ale creierului.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net