logare  |  registrare

Muşchii şi fasciile gâtului

Muşchii şi fasciile gâtuluizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 03 noiembrie 2011
Muşchiii şi fasciile gâtului
41.71 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Muşchiii şi fasciile gâtului


Muşchii gâtului se împart în superficiali şi profunzi. In afară de aceasta, se măi disting încă un grup de muşchi, fixaţi pe osul hioid—muşchii suprahioidicni şi infrahioidicni.

Din muşchii superficiali ai gâtului fac parte: muşchiul piclos şi muşchiul sternocleidomastoidian.

Muşchiul piclos al gâtului (platisma) este un muşchi lat, subţire, aşezat sub pielea gâtului. începe de la fascia toracelui, mai jos de claviculă, şi acoperă faţa laterală şi, partial, cea anterioară a gâtului, inserându-se în regiunea inferioară a feţei. Trage în jos unghiul gurii şi ridică pielea gâtului.

     

      Muşchiul sternocleidomastoidian este cel mai mare şi mai puternic dintre muşchii gâtului.  Se începe cu două picioruşe—unul de la claviculă şi altul de la stern, şi se insera pe apofiza mastoidiană a osului temporal. La contractarea unilaterală, arc loc înclinarea gâtului în direcţia muşchiului contractat şi în acelaşi timp capul se întoarce în partea opusă. La contractarea bilaterală, capul e susţinut în poziţie verticală, iar la contractarea maximă are loc retroflexia capului în grupul muşchilor care se insera pe osul hioid se disting muşchi situaţi mai sus de acest os (suprahioidicni) şi muşchi situaţi mai jos de el (infrahioidicni). Sunt patru muşchi suprahioidicni. Muşchiul digastric posedă două ventere, cel anterior începe de la mandibulă şi trece în tendonul intermediar, care printr-o ansă fibroasă c fixat pe osul hioid. De la tendon începe venterul posterior, care se insera pe incizura apofizei mastoidicne a asului temporal.

    Muşchiul stilohioidian porneşte de la apofiza stilohioidiană a osului temporal şi se insera pe osul hioid. Muşchiul milohioidian porneşte de la arcul mandibulei spre osul hioid, formând planşeul bucal, sau diafragmul cavităţii bucale. Muşchiul geniohioidian pleacă de la spina mentală a mandibulei spre osul hioid. Toţi muşchii enumeraţi ridică osul hioid, iar odată cu el — şi laringele, luând parte la deglutiţie şi la vorbirea articulată. Când osul hioid e fixat, trei din aceşti muşchi (cu excepţia muşchiului stilohioidian) coboară mandibula.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net