logare  |  registrare

Glandele endocrine

Glandele endocrinezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 03 noiembrie 2011
Glandele endocrine
120.62 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Glandele endocrine


    Glandele fără ducturi, secretul cărora se elimină direct în sânge, se numesc glande cu secreţie internă, sau glande endocrine (fig. 79).

    Procesul de elaborare şi eliminare a substanţelor active realizat de glandele endocrine se numeşte secreţie internă, iar substanţele produse de aceste glande — hormoni.

     Hormonii sunt substanţe extrem de active din punct de vedere biologic şi exercită o influenţă specifică asupra metabolismului, proceselor de creştere şi dezvoltare a organismului. Pentru a demonstra înalta activitate a hormonilor putem lua drept exemplu noradrenalina — hormonul stratului medular al glandelor suprarenale, care provoacă vasoconstricţia (contractarea fibrelor musculare netede din tunica medie a vaselor sangvine) chiar în diluţii de unu la milion.

     Hormonii reglează procesele biochimice ce se derulează în organism. Eliminându-se în sânge, ei invadează întreg organismul şi manifestă influenţă specifică asupra metabolismului: modifică intensitatea proceselor de oxidare, permeabilitatea membranelor celulare, sinteza proteidelor, lipidelor şi glucidelor, activitatea fermenţilor etc.

    Pentru susţinerea proceselor de creştere, activităţii vitale şi dezvoltării organismului este necesar un anumit nivel de concentraţie a hormonilor în sânge. In cazurile când se constată insuficienţa unui hormon în sânge este vorba despre hipofuncţia glandei ce produce acest hormon. Când glanda produce un surplus de hormoni se spune că ea este în hiperfuncţie. Atât hipofuncţia, cât şi hiperfuncţia glandelor cu secreţie internă provoacă asemenea boli endocnine ca cretinismul, boala Biascdow, diabetul etc. Actualmente, sunt cunoscuţi şi studiaţi mai mulţi hormoni, iar o parte din ei se sintezează pe cale chimică (insulina, adrenalina etc).

   

     Metodele de studiere a glandelor endocrine. Funcţiile glandelor cu secreţie internă se studiază atât în clinică, cât şi în experienţe de laborator. In clinică se internează pacienţii suferinzi de hipofuncţie sau hiperfuncţie ale glandelor endocrine. In tratamentul stării de hipofuncţie a glandei se prescrie terapia suplinitoare (de substituţie), adică se administrează preparate hormonale în sco­pul completării funcţiei insuficiente a glandei. De exemplu, în hipofuncţia porţiunii incretoare a pancreasului pacienţilor li se administrează insulina. In hiperfuncţia unor glande endocrine se recurge la tratament chirurgical. Boala Basedow, de exemplu, ca stare de hiperfuncţie a glandei tiroide, se tratează pe calc chirurgicală, prin extirparea unei porţiuni a tiroidei. In vederea studierii funcţiei glandelor endocrine, în condiţii de experiment se face uz de trei metode: extirparea glandei, transplanta sa glandelor şi terapiia suplinitoare.

     Glanda tiroidă (glandula thyreoidea) este constituită din doi lobi lateralii (drept şi stâng) uniţi prin istm (fig. 80). în 25% de cazuri se constată prezenţa unui lob suplimentar — lobul piramidal. Glanda tiroidă se localizează în regiunea anterioară a gâtului: istmul ei se află la nivelul cartilajelor trahcale I-II1, II-IV, iar polii superiori ai lobilor laterali ating laringele. La omul adult glanda tiroidă cântăreşte 30-40 g. La femeie volumul şi masa glandei sunt mai mari decât la bărbat.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net