logare  |  registrare

Ficatul (hepar)

Ficatul (hepar)zoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 03 noiembrie 2011
Ficatul (hepar)
27.23 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Ficatul


      Ficatul (hepar) este un organ glandular masiv cu greutatea de circa 1,5 kg, situat în etajul superior al cavităţii abdominale, în regiunea hipocondrică dreaptă. La adult, numai o mică parte a organului trece în stingă liniei mediane, pe când la nou-născut ficatul ocupă cea mai mare parte din cavitatea abdominală.

     Ficatul produce bilă (fiere) care, prin duetul biliar comun (coledoc), se varsă în duoden. Distingem la ficat două feţe: superioară şi inferioară. Cea superioară, diafragmatică, este convexă şi contractează cu diafragmul, iar cea inferioară, viscerală, este orientată în jos şi vine în raport cu organele interne. Feţele se despart una de alta prin marginea anterioară ascuţită. Marginea posterioară rotunjită aminteşte mai mult o faţă a organului şi de asemenea vine în contact cu diafragmul.

 

      Ficatul se împarte în doi lobi: drept, mai voluminos, şi stâng, mai mic. Pe faţa superioară a ficatului, drept linie limitrofă între lobi serveşte ligamentul falciform. Marginea liberă a acestui ligament conţine rudimentul venei ombilicale, care la adult se transformă în ligamentul rotund al ficatului. Pe suprafaţa inferioară a ficatului lobii se despart prin şanţul longitudinal stâng, care conţine în partea sa anterioară ligamentul rotund al ficatului, iar în cea posterioară — ligamentul venos (rudiment al duetului venos la făt). Alte două şanţuri, longitudinal drept şi transvers, delimitează pe faţa inferi­oară a lobului hepatic drept trei lobi mai mici: pătrat, caudat şi drept. în partea anterioară a şanţului longitudinal drept este situată vezica biliară, iar prin partea posterioară a şanţului trece vena cavă inferioară. Şanţul transvers se mai numeşte poarta ficatului sau hilul hepatic. Prin hil în ficat intră artera hepatică şi vena portă însoţite de nervi şi părăsesc ficatul duetul hepatic comun şi vasele limfatice. Lobul pătrat este situat anterior de hilul hepatic, iar cel caudat — în urma acestuia. Organele învecinate cu ficatul lasă, în special pe faţa lui inferioară, depresiuni bine pronunţate. Cea mai marc parte a ficatului este acoperită de peritoneu (poziţie mezoperitoneală). Nu este acoperită de peritoneu doar faţa posterioară a organului, care aderă la diafragm. Trecând de pe diafragm pe ficat, peritoneu! formează ligamentul coronar drept şi stâng şi ligamentul falciform. De la hilul hepatic învelişul peritoneal se îndreaptă spre stomac şi duoden, constituind omentul mic.

 

     Sub învelişul peritoneal al ficatului se află o capsulă fibroasă fină, care pătrunde prin hil în parcnchimul organului şi continuă cu lamele subţiri ce despart lobulii hepatici. Lobulii hepatici sunt alcătuiţi din celule hepatice (hepatocite), dispuse în trabecule, cu orientare radiară de la centrul lobului spre periferie. Intre trabecule sunt situate capilare sangvine sinusoide, iar în centrul lobului se află vena centrală. Pereţii capilarelor intralobulare sunt formaţi de celule endoteliale de formă stelată (celule Kupfer), care pot îngloba substanţele circulante în sânge. Aceste celule sunt apte de a acapara şi digera bacterii, resturi de eritrocite, globuli mici de grăsime (fagocitoza). Intre .hcpatocitelc ce produc bila trec capilare biliare, iar prin ţesutul conjunctiv interlobular tree artere, vene ducturi biliare, nervi şi vase limfatice. Particularităţile de vasculadzare a ficatului sunt determinate de funcţia organului.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com