logare  |  registrare

Apa in organismul uman

Apa in organismul umanzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 21 martie 2011
Apa in organismul uman
35.73 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Apa in organismul uman

 

Nu încape nici o îdoiala, ca dintre toate substantele care intra în corpul omenesc si în cel al animalelor, apa sta pe primul loc în ceea ce priveste cantitatea. Fiziologul Claude Bernard este primul care a încercat, înca din secolul trecut sa calculeze proportia de apa din organismul uman. Cum a procedat? El a cântarit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate. Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeasi înltime si cu trasaturi fizice cât mai asemanatoare mumiilor respective. prin acest procedeu, el a determinat ca apa are o proportie de 90 % în organismul uman. Cifra este prea ridicata. Acest lucru se explica pentru ca uscarea prelungita a mumiilor a dus si la pierdera unor substante solide din corpul lor alaturi de apa.

Ulterior s-au facut cercetari mai precise, care au aratat nu numai câta apa este în organismul uman, dar si chiar câta apa contin tesuturile din care este alcatuit. În medie, un om care cântareste 65 de kilograme poate fi sigur ca aproximativ 41 de kilograme (63-70 %) din organismul sau este apa. Aceasta proportie este valabila si pentru alte animale: câine, pisica, iepure, în general animalele cu sânge cald au aceeasi proportie de apa în organism ca si omul si mai mult au aceeasi proportie de apa în tesuturi ca si omul.

 

Rolul apei în organism

Apa reprezinta un excelent dizolvant pentu multe substante si este mediul în care se desfasoara cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de viata. Rolul apei în organismul uman este foarte mare. Chimistii stiu foarte bine ce se întâmpla când vor ca doua substante sa reactioneze între ele. De exemplu din carbonatul de sodiu si sulfatul de cupru (piatra vânata) va rezulta carbonat de cupru si sulfat de sodiu. Daca se amesteca cele doua pulberi pur si simplu aceasta reactie nu va avea loc. Este nevoie ca substantele sa fie dizolvate în prealabil în apa pentru ca reactia sa aiba loc.

...

vezi in continuare...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net