logare  |  registrare

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 martie 2011
comitetul regiunilor
33.86 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

COMITETUL   REGIUNILOR

 

Este una dintre cele mai noi instituţii ale Uniunii Europene, a cărei naştere reflectă dorinţa ţărilor membre nu numai de a respecta identitatea regională şi locală precum şi prerogativele instituţiilor corespunzatoare, dar şi de a implica aceste instituţii regionale şi locale în implementarea şi dezvoltarea politicilor specifice ale Uniunii Europene.

Comitetul Regiunilor are 222 de membri (ca şi Comitetul Economic şi Social). Repartiţia pe ţări a acestor membri este următoarea: Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie câte 24, Spania 21, Austria, Belgia, Grecia, Olanda, Portugalia şi Suedia câte 12 fiecare, Danemarca, Finlanda, Irlanda câte 9 fiecare, iar Luxemburg 6 membri.

Comitetul a fost creat ca un corp consultativ, în baza Tratatului Uniunii Europene, devenind în prezent un puternic mecanism de păstrare cu consecvenţă a principiului subsidiaritătii; Comitetul s-a reunit pentru prima dată în luna martie 1994.

Subsidiaritatea, înscrisă în Tratatul Uniunii Europene, semnifică faptul că deciziile trebuie să fie luate de către acele autorităţi publice care sunt cel mai aproape posibil de cetăţeni. Totodată se are în vedere ca acţiunea instituţiilor Uniunii Europene să nu fie iniţiată decât în cazurile când este mai eficientă decât acţiunea instituţiilor regionale, naţionale sau locale, dupa caz. Acest principiu este în contradicţie cu centralizarea excesivă a procesului de luare a deciziilor, în unele cazuri considerat prea îndepartat de cetăţean şi indiferent la nevoile acestuia. Membrii Comitetului Regiunilor sunt preşedinţi de Consilii Regionale, primari de oraşe, preşedinţi de consilii departamentale şi oraşeneşti, toţi fiind aleşi în aceste funcţii prin sufragiu, provenind de la nivelurile administraţiei publice cele mai apropiate de cetăţeni.

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net