logare  |  registrare

Apariţia Politicii Agricole Comunitare(PAC)

Apariţia Politicii Agricole Comunitare(PAC)zoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 martie 2011
Apariţia Politicii Agricole Comunitare sau PAC
37.27 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Apariţia Politicii Agricole Comunitare şi principalele raţiuni ale existenţei ei

 

Problema fundamentală a oricărei societăţi atât la scară mondială, cât şi la nivel integraţionist ori naţional, a fost şi rămâne securitatea alimentară. În scopul asigurării populaţiei cu hrană necesară, cele şase state fondatoare ale Uniunii Europene au convenit crearea unei pieţe comune pentru produsele  agricole, cu condiţia promovării unei politici agricole comune de garantare a aprovizionării cu alimente necesare la preţuri rezonabile pentru cumpărători.

Aplicarea unei politicii comune în domeniul agriculturii s-a prevăzut încă din primele etape ale construcţiei europene. Agricultorii reprezentau în momentul semnării Tratatului de la Roma 25% din populaţia activă. Caracteristica principală a Europei agricole era diversitatea sistemelor şi structurilor de exploatare, metodelor de gestiune şi a politicilor.

Din altă perspectivă, Europa de Vest nu reuşise încă să depăşească, în pofida sprijinului american acordat prin Planul Marchall şi a eforturilor de coordonare a politicilor de dezvoltare în cadrul OCDE, întârzierea economică şi dezechilibrele provocate de război.

Agriculturile europene, chiar cele mai moderne (Marea Britanie, Olanda, Danemarca), erau puţin mecanizate, foloseau cantităţi reduse de îngrăşeminte, iar rolul produselor fitosanitare era ignorat. Exploataţiile familiale de mici dimensiuni, nespecializate, nu puteau să asigure decât venituri de subzistenţă într-o agricultură de autoconsum, departe de a oferi necesarul de produse alimentare şi de a face faţă concurenţei externe, venită îndeosebi din partea SUA.

Politica Agricolă Comunitară (PAC) s-a dorit a fi într-un astfel de context, soluţia pentru atingerea a trei categorii de obiective: economice – promovarea progresului tehnic, alocarea optimă a resurselor, creşterea producţiei; sociale – nivelul de viaţă echitabil pentru agricultori, preţuri rezonabile pentru consumatori, şi politice – garantarea securităţii alimentare.

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net