logare  |  registrare

Coloana vertebrala

Coloana vertebralazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 12 octombrie 2011
Coloana vertebrala
53.36 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Coloana vertebrală


    Coloana vertebrală (columna vertebralis) are un caracter comun pentru toate vertebratele. Coloana vertebrală este sprijinul corpului şi suportă greutatea capului, trunchiului şi membrelor superioare (2/3 din masa corpului), pe care o transferă bazinului şi membrelor inferioare.

    Coloana vertebrală la om este alcătuită din 33-34 de vertebre. Ultimele 6-9 vertebre se sudează între ele, formând sacrul şi coccisul.

    In coloana vertebrală se deosebesc cinci regiuni: cervicală, formată din 7 vertebre; toracică, formată din 12 vertebre; lombară, formată din 5 vertebre; sacrală (sacrul), formată din 5 vertebre; coccigiană (coccisul), formată din 4-5 vertebre.

    Vertebra (vertebra) constă din corp, orientat anterior, şi din arc, unite între ele. Corpul şi arcul delimitează orificiul vertebral. Totalitatea orificiilor vertebrale constituie canalul vertebral, în care se află măduva spinării.

    Prin intermediul orificiului occipital, canalul vertebral comunică cu cavitatea craniană. Arcul fiecărei vertebre, în locul de unire cu corpul, poartă incizuri superioare şi inferioare (din dreapta şi din stânga). La suprapunerea vertebrelor, incizura inferioară a vertebrei situate mai sus, se uneşte cu incizura superioară .a vertebrei de mai jos.

    Astfel, se formează orificiile intervertebrale, prin care din canal trec nervii spinali. De la arcul fiecărei vertebre pornesc câte şapte apofize. In părţi sunt îndreptate o pereche de apofize transversale. Apofizele transversale ale vertebrelor cervicale au orificii, care formează în ansamblu un canal osos pentru artera vertebrală. Fiecare vertebră se uneşte cu vertebrele vecine (superioară şi inferioară) prin intermediul apofizelor articulare — doua superioare şi două inferioare.

    De la mijlocul arcului posterior se îndreaptă apofiza spinoasă impară. In diferite regiuni ale coloanei vertebrale apofizele spinoase posedă diverse particularităţi. în regiunea cervicală ele sunt scurte şi bifurcate, iar apofiza spinoasă a vertebrei cervicale VII nu este bifurcată şi este mai lungă decât celelalte, de aceea poate fi uşor palpată...

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net