logare  |  registrare

Faptele de comerţ

Faptele de comerţzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 11 octombrie 2011
Faptele de comerţ
236.75 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 50
Descriere

Faptele de comerţ


 Plan:

1.1. Criteriul comercialităţii 

1.2. Reglementare 

2.1. Fapte de comerţ obiective

2.2. Fapte subiective de comerţ

2.3. Fapte unilaterale sau mixte


Calificarea noţiunii de comercialitate aparţine dreptului intern al fiecărei ţări şi se face după criterii proprii.

Determinarea comercialităţii recunoaşte, în diferitele sisteme naţionale de drept, două concepţii:

 - concepţia subiectivă (criteriul subiectiv)

 - concepţia obiectivă (criteriul obiectiv)

    Îmbrăţişând criteriul subiectiv, unele legislaţii naţionale fac să depindă caracterul comercial sau civil al actului (faptului) juridic de calitatea autorului, a subiectului; actul (faptul) este comercial dacă este săvârşit de un comerciant, calitatea de comerciant rezultând din lege sau din înscrierea într-un anumit registru (de exemplu în dreptul german).

   Alte legislaţii, dând expresie concepţiei obiective, determină comercialitatea potrivit elementelor intrinseci ale actului juridic respectiv, naturii sale şi independent de calitatea participanţilor la raportul juridic respectiv. Aceasta este valabilă în dreptul român, dar şi în cel francez, italian, spaniol.

   În dreptul nostru, enumerarea faptelor de comerţ este dată de Codul comercial care, folosind criteriul pozitiv, arată categoriile de fapte considerate fapte de comerţ obiective în articolul 3, iar apoi, folosind criteriul negativ, în articolul 5, indică acele fapte care nu pot fi calificate a fi comerciale. Deşi până aici recunoaştem aplicarea criteriului obiectiv, pentru că prin săvârşirea de fapte de comerţ obiective ajungem la dobândirea calităţii de comerciant, deci la fapte subiective, Codul comercial, în articolul 4, se referă la faptele subiective de comerţ. În concluzie, Codul comercial român consacră criteriul obiectiv de calificare a faptelor de comerţ (conform articolelor 3 şi 5 Cod comercial), dar, considerându-l insuficient, îl completează cu o prezumţie de comercialitate, deci aplicând criteriul subiectiv (conform articolului 4 Cod comercial).

 

    CLASIFICAREA FAPTELOR DE COMERŢ

Potrivit Codului comercial român, faptele de comerţ se clasifică în:

-fapte obiective (reglementate de art. 3 Cod comercial, potrivit criteriului pozitiv şi de art. 5 Cod comercial, potrivit criteriului negativ);

fapte subiective (reglementate de art. 4 Cod comercial);

fapte unilaterale sau mixte (reglementate de art. 6 şi 56 Cod comercial şi care, având caracter civil pentru una dintre părţi şi comercial pentru cealaltă parte, sunt considerate mixte; fiind comerciale doar pentru o parte, pot fi numite unilaterale).

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com