logare  |  registrare

Statul

Statulzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Statul
64.51 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 25
Descriere

Statul


Planul:

1. Esenţa şi geneza statului. Trăsăturile şi funcţiile statului

2. Tipuri/forme de stat

3. Rolul statului în societatea contemporană. Statul de drept.

4. Raporturile dintre Societatea politică şi Societatea civilă.

    1. Esenţa şi geneza statului.

    Vom observa pentru început, că statul în general reprezintă o noţiune abstractă, nu este ceva palpabil, dar rămâne, în acelaşi timp, o realitate cotidiană. Statul este forma superioară de organizare politico-juridică a societatii, reprezentând şi principala instituţie a sistemului politic, deoarece anume prin intermediul lui se realizează elementele esenţiale ale organizării şi conducerii societatii. Datorită acestui fapt, problematica statului ocupă o importantă pondere în aria de investigate a fenomenului politic.

    Problema defmirii statului constituie o preocupare încă din antichitate şi care continuă şi în prezent. Noţiunea de stat provine de la latinescul „statius”, care iniţial desemna o „stare de repaus”. Romanii mai foloseau şi termenul „civitas”, semnificând „cetate”, „stat”, precum şi „res publica” aproximativ cu acelaşi înţeles. „Polisul” grecesc desemna noţiunea „cetate-stat”. Expresia „statio” apare pentru prima dată în lucrarea lui N. Machiavelli „ Principe”, în strânsă legătură cu făurirea unitatii statale. Abia în sec. al XVII-lea această idee este pe larg admisă, termenul Tncepând să pătrundă în toate limbile.

    Diversitatea de păred privind conceptul de stat se explică prin: nivelul de cunoaştere propriu momentului istoric dat, împrejurărilor istorice în care s-a gândit, diversitatea de criterii de la care s-a plecat etc. in ceea ce priveşte noţiunea propriu-zisă de stat, nu se poate afirma că există o definiţie unică şi completă...

...

    2. Tipuri de stat/forme de stat.

    3. Rolul statului în societatea contemporană. Statul de drept.

    4. Raporturile dintre Societatea politică şi Societatea civilă.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net