logare  |  registrare

Puterea politică

Puterea politicăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Puterea politică
50.66 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 25
Descriere

Puterea politică


 Planul:

1. Esenţa puterii politice, specificul ei şi varietatea abordărilor în ştiinţa politică.

2. Structura, resursele şi tipologia puterii politice.

3. Dominaţia politică şi legitimitatea politică; funcţiile puterii politice.

 

    1. Esenţa puterii politice, specificul ei şi varietatea abordărilor în ştiinţa politică.

    Baza politicii o constituie puterea. Noţiunea „putere” provine de la verbul potera, care în traducere înseamnă a putea, a fi capabil, de la care în limba latină au derivat substantivele potenţia şi potestas. Primul desemna capacitatea unui om sau a unui grup de oameni de a-l influenţa, obliga pe altul, pe când potestas avea un înţeles mai mult social şi politic, însemnând aptitudinile celor ce comunicau şi acţionau împreună.

    Noţiunea de putere ca şi noţiunea de putere politică are mai multe înterpreted şi semnificaţii, atât la nivelul conştiinţei cotidiene cât şi la nivelul teoretic. Aşa, de exemplu în dicţionarul explicativ al limbii române (pag. 875) puterea este definită ca capacitate, Tnsuşire, posibilitate fizică, morală, intelectuală de a acţiona, de a realiza ceva, de a influenţa soarta, comportamentul oamenilor cu ajutorul mijloacelor - autoritate, impunere, violenta.

    În literatura ştiinţifică ea are de asemenea mai multe abordări. De exemplu, sociologii pun accentul pe sfera socială, politologii se referă la puterea politică, pe când psihologii menţionează puterea de vointa a omului.

    În literatura de specialitate se întâlnesc mai multe definiţii ale puterii. Fiecare din ele pun accentul, într-un fel sau altul, pe diferite forme de manifestare a puterii, acestea fiind determinate de modul de abordare şi analiză a fenomenului în cauză.

    Puterea e multilateral: ea se prezintă în diverse fatete, şi în fiecare dintre ele se descoperă una dintre laturile ei. Tocmai' de aceea în elucidarea naturii puterii şi cauzelor sau motivelor provenienţei ei în ştiinţa politică există câteva abordări. Fiecare dintre ele centrează atenţia pe una din laturile acestui fenomen complex...

...

     2.Structura, resursele şi tipologia puterii politice.

     3.Dominaţia politică şi legitimitatea politică; funcţiile puterii politice.

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 30.01.2015
    super!!!multumesc autorului.
  • 4 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 31.03.2014
    superb....
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net