logare  |  registrare

Partidele politice

Partidele politicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Partidele politice
52.19 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 25
Descriere

Partidele politice


Planul:

1. Apariţia şi evoluţia istorică a partidelor politice. Structura şi funcţiile partidelor politice.

2. Tipologizarea partidelor politice.

3. Sisteme de partid.

 

    1. Apariţia şi evoluţia istorică a partidelor politice. Structura şi funcţiile partidelor politice.

    Dacă ar fi să facem o istorie a partidelor politice am observa că forme incipiente, parţial similare partidelor politice dar nepurtând această denumire au existat încă din antichitate. Totuşi partide în sensul modern al cuvântului pe atunci nu existau, ele apar mult mai târziu - în secolele XVIII-XIX şi isi continuă biografia până în zilele noastre. Primele partide politice apropiate de sensul modern apar în interiorul Parlamentului şi reprezentau nişte forme de organizare contestate în numele unitatii politice. În societatea modernă partidele politice s-au impus ca elemente componente incontestabile ale realitatii politice într-o bună majoritate a tarilor lumii.

    Procesul apariţiei partidelor trebuie privit în strânsă corelaţie cu apariţia şi dezvoltarea parlamentarismului, deci odată cu transpunerea în viata a ideii reprezentativitatii în viaţa publică. În ansamblul instituţiilor politice ale unei societati cele mai apropiate pot fi considerate statul şi partidele politice.

    Scopul partidelor politice este cucerirea puterii politice şi de aici derivă două definiţii. Definiţia în sens larg stipulează că partidele politice sunt acele asociaţii care participă la lupta pentru putere. Definiţia în sens restrâns consemnează că partidele politice sunt organizaţii care vizează prin lupta parlamentară cucerirea şi influenţarea puterii şi care sunt legate de regimul democratic al puterii.

    Filosofia modernă (de la iluminiştii francezi ca Montesquieu şi până la Jefferson) resping fenomenul partidist din cauza conflictului pe care acesta îl induce în interiorul statului. Pentru Rousseau care considera democraţia directă ca unica formă de democraţie şi prin urmare ca atare democraţia devenea imposibilă, reprezenativitatea parlamentarilor devenea o formă de sclavaj politic. Montesquieu considera că republica poate fi democratică sau aristocratică...

...

    2. Tipologizarea partidelor politice.

    3. Sisteme de partid.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com