logare  |  registrare

Cultura politică

Cultura politicăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Cultura politică
0 B Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 25
Descriere

Cultura politică

 

Planul:

1. Conceptul de cultură politică şi dimensiunile ei.

2. Tipologia culturii politice.

3. Socializarea politică.

 

    1. Conceptul de cultură politică şi dimensiunile ei.

    Cultura politică este un fenomen social deosebit, legat cu viaţa spirituală a oamenilor, valorile, tradiţiile şi obiceiurile lor. Cultura politică are o istorie lungă ca de altfel şi politica în genere. intr-o măsură sau alta ea era descrisă deja în antichitate de către aşa gânditori cum ar fi Confucius, Aristotel, Platon ş.a. Cu toate acestea însasi termenul „Cultura politica" apare cu mult mai târziu. Pentru prima dată în circuitul ştiinţific acest termen a fost introdus de către istoricianul-iluminist german I. Gherner în secolul al XVIII-lea. Mai mult ca atât pe o bază empirică solidă conceptul „Cultura politica" s-a constituit nu demult, în anii 60 ai secolului al XX-lea datorită investigaţiilor internaţionale realizate de mai mulţi politologi.

    În literatura politologică contemporană conceptul „Cultura politica" se analizează sub aspectul îmbinării a două cuvinte -„cultura” şi „politica”. Supunând analizei această îmbinare de cuvinte îi putem defini mai clar specified: când punem accentul pe cuvântul cultură politică suntem obligaţi să-i evidenţiem specificul fata de alte laturi ale culturii - generală, economică, morală, ecologică, etc., schimbând accentul pe a doua parte a îmbinării de cuvinte date, este necesar să distingem specificul culturii politice în raport cu alte forme de manifestare a politicului - sistemul politic, procesul politic, regimul politic, etc., astfel pe de o parte cultura politică este o varietate de cultură, iar pe de altă parte - o formă de manifestare a politicului. Atât politica cât şi cultura se interpătrund, se raportează la toate sferele sau domeniile vieţii sociale (spre exemplu: politica economică - cultura economică, politica socială -cultura în domeniul vietii sociale, etc.)

    Cultura politici este un element importat al conştiinţei sociale, care deserveşte sistemul politic, asigură calitatea funcţionării lui. Ea de asemenea determină comportamentul politic a majoritatii cetatenilor.

    Totodată cultura politică nu numai că deserveşte sistemul politic în genere, ea însasi contribuie la modernizarea şi perfecţionarea lui. Cultura politică reflectă procesul formării şi realizării potenţialului intelectual al subiecţilor vieţii sociale (personalitate, grup social, pătură socială, clasă, societate), în activitatea social-politică (iar indirect - în orice activitate socială), scopurile ei, mijloacele, metodele, rezultatele...

...

    2. Tipologia culturii politice.

    3. Socializarea politică.

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 23.10.2011
    Cultura politica, imi place referatul, e bun!!!
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com