logare  |  registrare

Bilanţul contabil - procedeu de bază al metodei contabilităţii

Bilanţul contabil - procedeu de bază al metodei contabilităţiizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Bilanţul contabil - procedeu de bază al metodei contabilităţii
44.83 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 33
Descriere

Bilanţul contabil - procedeu de bază al metodei contabilităţii


1.      Noţiunea, importanţa şi tipurile bilanţului contabil

       Principala trăsătură a metodei contabilităţii constă în dubla reprezentare a stării şi mişcării patrimoniului întreprinderii. Bilanţul este un procedeu al metodei contabilităţii prin care se asigură dubla reprezentare a averii. El evidenţiază în expresie valorică, la un moment dat, echilibrul dintre bunurile economice şi sursele lor de finanţare. Bilanţul se prezintă sub forma unui tablou, format din două părţi: partea din stânga denumită activ, iar cea din dreapta pasiv, în forma cea mai simplă bilanţul se prezintă astfel:

desen

      Principala particularitate a bilanţului contabil constă în egalitatea activelor şi pasivelor, adică total general-activ trebuie să fie egal cu total general-pasiv. (Schematic A = P). Această egalitate inerentă bilanţului contabil se exprimă prin aceea că în bilanţ este reprezentată aceeaşi masă de active, dar privită din două aspecte: sub aspectul componenţei, existenţei şi destinaţiei activelor şi sub aspectul drepturilor şi obligaţiilor asupra acestei mase de active.

    Bilanţul contabil conţine diverse şi importante informaţii bunurile economice ale întreprinderii şi sursele lor de provenienţă. În literatura economică se evidenţiază mai multe feluri de bilanţuri, care pot fi clasificate după criteriile:

a)    După statutul juridic al întreprinderii;

b)    După perioada de întocmire;

c)     După sfera de cuprindere a elementelor patrimoniale.

           a) După statutul juridic al întreprinderii se deosebesc: bilanţ contabil iniţial, bilanţ contabil curent, bilanţ contabil final.

      Bilanţul contabil iniţial se întocmeşte la înfiinţarea întreprinderii, când fondatorii îşi pun la dispoziţie mijloace materiale şi băneşti în vederea realizării scopului pentru care a fost creată. Aceste valori sunt enumerate şi precizate în inventarul de constituire a întreprinderii şi din acesta în intermediul conturilor în bilanţul iniţial în care sunt grupate după principiul dublei reprezentări.

...

2. Conţinutul şi structura bilanţului contabil

3. Influenţa operaţiilor economice asupra bilanţului contabil

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com