logare  |  registrare

Evoluţia Uniunii Europene

Evoluţia Uniunii Europenezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 07 octombrie 2011
Evoluţia Uniunii Europene
78.31 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Evoluţia Uniunii Europene

 

        Evoluţia Uniunii Europene începe odată cu anul 1957 când, prin Tratatul de la Roma 6 state occidentale (Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania de Vest, Franţa şi Italia) pun bazele unui acord de uniune vamală, sub denumirea de Piaţă Comună; esenţa acordului a constat la acel moment în eliminarea taxelor vamale în relaţiile comerciale dintre “cei 6” şi adoptarea unei politici comerciale comune faţă de ţările terţe. Ulterior, procesul integraţionist din Europa s-a accentuat:

   * prin aderarea succesivă a altor ţări europene la CEE;

  * prin extinderea domeniilor aflate sub incidenţa CEE şi constituirea unor instituţii comunitare; ţările membre au transmis treptat, succesiv şi benevol o parte dintre competenţele, atribuţiile ce ţin uzual de “suveranitatea statului”.

    Întrucât evoluţia economică postbelică a CEE a demonstrat explicit şi fără putinţă de negare faptul că avantajele integrării sunt cu mult mai substanţiale decât dezavantajele acestui proces, CEE şi-a extins, consolidat permanent poziţia de grup integraţionist:

  - anul 1973: prima extindere a CE prin aderarea Marii Britanii, Irlanda şi Danemarca;

  - anul 1981: Grecia aderă la CE;

  - anul 1986: Spania şi Portugalia devin membre UE;

  - anul 1994: Suedia, Finlanda şi Austria devin membru ale UE;

  - anul 2004: Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru, Malta;

  - anul 2007:  România şi Bulgaria.

 

    La momentul actual, UE funcţionează în formula “celor 27”, ceea ce înseamnă o piaţă comunitară internă de circa 500 milioane de locuitori şi un mare potenţial economic.

 „Triada” celor trei mari superputeri economice pe plan global poate fi schematizată astfel:

...

     Integrarea celor 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, plus Cipru şi Malta, înseamnă şi o piaţă internă de circa 100 milioane populaţie; din momentul funcţionării UE “în formula celor 27”, adică 1 ianuarie 2007,  acest bloc economic integraţionist  include o piaţă comunitară de circa 500 milioane locuitori, devenind o contrapondere evidentă la ascensiunea economico-politică a SUA şi a Japoniei pe plan mondial  însumează aproximativ 1/3 din GDP mondial şi 40% din comerţul internaţional).

     De altfel, analiştii economici discută deja de relaţiile existente în cadrul unei TRIADE – SUA, Japonia şi UE – fiind unanim admis faptul că cele trei superputeri economice înglobează cel mai mare potenţial economic, militar, ştiinţific, cultural, educaţie şi cunoaştere din toată istoria umanităţii. Este la fel de adevărat faptul că între cele trei “superputeri” economice, politice şi militare există o competiţie/ concurenţă extrem de dură pentru a se impune pe plan mondial. Urmare a acestui proces competiţional, a unor tradiţii istorice, a creşterii rapide a productivităţii muncii, a accesului la educaţie şi cunoştinţe, în cadrul celor trei poli de putere economică standardul de viaţă a crescut permanent, însă decalajul faţă de lumea a treia s-a accentuat de la un deceniu la altul. Cel mai ridicat standard de viaţă al populaţiei, dar şi cele mai prospere companii, cele mai moderne metode/procedee de management, se regăsesc în SUA, ţările asiatice industrializate şi  o parte din ţările membre ale UE:

   - aproximativ 1% din cei mai bogaţi oameni din lume primesc anual tot atât cât primesc 57% din populaţia cea mai săracă;

  - peste 1 miliard de persoane trăiesc sub 1 dolar zilnic, iar peste 820 milioane de persoane suferă de malnutriţie.

...

Principalele instituţii şi organisme

Consiliul European

Consiliul de Miniştri

Parlamentul European (PE)

Mod de lucru al Parlamentului Europei

Comisia Europeană

Alte instituţii şi organisme ale Uniunii Europene

Despre dreptul comunitar

România şi Uniunea Europeană

Primele contacte România – Comunitatea Economică Europeană (CEE)
Avantajele şi costurile integrării pentru România

Acordul European de Asociere a României la CEE

Iniţierea negocierilor de aderare

Rapoartele anuale ale Comisiei Europene

Finalizarea negocierilor de aderare a României

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com