logare  |  registrare

Dermatoze de etiologie neprecizată

Dermatoze de etiologie neprecizatăzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Dermatoze de etiologie neprecizată
45.16 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Dermatoze de etiologie neprecizată

 

Lichenul plan

      Este o afecţiune cutanată pruriginoasă cronică cu tendinţa la recidive, de origi­ne neidentificată, cu manifestări pe mucoase şi piele, caracterizată printr-o erupţie papuloasă. Se întâlneşte mai frecvent la bărbaţi decât la femei, foarte rar la copii şi la bătrâni.

   Patogenia. Maladia se declanşează după traumele psihice, virusuri, vaccinări, unele substanţe chimice.

     Simptomatologie. Pe suprafaţa tegumentelor apar nişte papule mici poligonale, proeminente, cu suprafaţa netedă, lucioasă, de culoare roşietică, roşietic-gălbuie sau roz-violaceu, aspre la pipăit, acoperite de scuame sub­ţiri, uscate, care se dezlipesc greu şi nu sunt stratifica­te, ceea ce-1 deosebeşte de psoriazis. în centrul papulei se observă o mică ombilicare punctiformă. Elementele erupţiei pot fi izolate sau confluează între ele, formând placarde neregulate, de culoare roşu-violaceu, acoperite cu un strat scuamos, care devine vizibil dacă ungem su­prafaţa papulei cu vaselină lichidă sau ulei. Erupţia este însoţită de prurit cu intensitate diferită.

    După resorbţia leziunilor rămân pete pigmentare persistente. în formele de lichen plan cronic, papulele pot fi mari, bombate, acoperite de scuame groase.

    Erupţiile se localizează simetric pe antebraţe, faţa anterioară a mânii, pe părţile laterale ale trunchiului, în regiunea lombară, pe membrele inferioare, mucoasa bucală, organele genitale. Un simptom particular al lichenului plan este fenomenul Kobner. Acest fenomen constă în faptul ca la orice înţepătură sau zgârietură pe o porţiune de piele sănătoasă apar papule noi.

   Pe mucoasa bucală papulele se localizează pe faţa internă a obrajilor, în dreptul liniei interdentare, sub formă de pată albă sau alb-opalescentă, lucioasă, netedă, bine delimitată. Leziunea începe în dreptul molarilor, de unde progresează spre comisuri. Papulele pot fi localizate pe limbă, palatul dur, amigdale, laringe.

   La nivelul organelor genitale, lichenul plan ia forma unui inel, în care papulele se dispun în cerc. Leziunile bucale şi genitale nu sunt însoţite de prurit.

 

        Se deosebesc câteva forme atipice ale lichenului plan:

Forma hipertrofică, verucoasă — plăci de culoare violetă sau roşie-brună, aco­perite cu un depozit verucos hiperkeratozic, localizate pe partea anterioară a gam­belor, mai rar — pe alte suprafeţe ale tegumentului.

Forma atrofică şi sclerotica. Atrofia cicatriceală are o culoare deschisă, de aceea este numită lichen alb. Ea se localizează în regiunea cervicală, radiocarpiană, toraci­că, abdominală. Poate avea loc alopecia în luminişuri mici.

        Lichenul moniliform — papule mari, de dimensiunea unui sâmbure de vişină, dispuse sub formă de salbă, formă de cupolă, rotunde, seroase, cheloide, monilifor-me, fapt care le dă un aspect de linii cheloide. Afectează pielea de pe frunte, partea posterioară a pavilionului urechii, partea cervicală, de pe plica cotului, dosul palmei, de pe abdomen, fese, evitând în acelaşi timp pielea obrajilor, nasului, suprafeţele sub-claviculare, regiunea interscapulară, palmele, plantele, glandul penisului.

   Forma acuminata, perifoliculară. Paralel cu papulele tipice apar papule conice foliculare cu spini cornoşi în centrul lor. La localizarea pe pielea scalpului se pot forma cicatrice atrofice.

Forma inelară — se formează inele, arcuri, ghirlande, semicercuri, care pot apărea şi ca urmare a confluenţei papulelor. Forma inelară se întâlneşte mai des la bărbaţi şi este localizată în regiunea organelor genitale, pe suprafeţele interioare ale membrelor superioare, unde ea poate semăna cu papulele sifilitice.Evoluţia lichenu­lui plan este cronică, progresând lent în pusee, întrerupte de remisii.

 ...

Psoriazisul

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net