logare  |  registrare

Dermatozoonozele — boli de piele parazitare

Dermatozoonozele — boli de piele parazitarezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 24 septembrie 2011
Dermatozoonozele — boli de piele parazitare
75.7 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Dermatozoonozele — boli de piele parazitare


        Bolile de piele provocate de paraziţi animali se numesc dermatozoonoze. Pa­raziţi animali se consideră păduchii, puricii, ploşniţele, ţânţarii, unele specii de că­puşe (acarianul scabiei, acarianul cailor, şobolanilor, acarianul porumbeilor, căpuşa de păşune etc.). O însemnătate primordială în practica dermatologului au scabia şi pediculoza, transmise prin contact direct cu bolnavul sau prin intermediul obiectelor (calea indirectă de infectare), mai ales prin îmbrăcăminte şi lenjerie.

 

SCABIA (SCABJES)

Etiologia. Scabia este provocată de Acarus scabiei sau de Sarcoptes hominis. (fig.40). Femela acarianului este mai mare decât masculul (respectiv 0,4-0,45 şi 0,2 mm în lungime 0,25- 0,35 şi 0,14-0,19 mm în lăţime) şi seamănă la exterior cu o broască ţestoasă. La examinarea cu ochiul liber parazitul apare ca o gămălie de ac de culoare albă. După fecundare, care are loc la suprafaţa pielii, masculul piere, iar femela se încorporează în stra­turile superficiale ale epidermului, săpând în el şanţuri.(fig41). Stratul cornos este străpuns de fe­melă graţie maxilarelor dure; în afara pielii femela piere peste câteva zile. în decurs de 6-8 săptămâni de viaţă femela depune în tunelul acarian până la 50 de ouă. Acarienii din ouă devin maturi sexual după 3-7 săptămâni. S-a constatat că timp de 3 luni din ouăle depuse de o femelă se nasc circa 150 mln acarieni.

Factorii ce favorizează apariţia epidemiilor de scabie sunt:

—  mizeria socială,

—  migraţia populaţiei,

—  dezvoltarea turismului de masă,

—  nerespectarea igienei,

— lipsa obiectelor de toaletă individuală,

— supraaglomerarea locuinţelor,

— informarea medicală insuficientă a populaţiei,

— nediagnosticarea oportună a bolii în cazul unor manifestări eruptive discrete sau în prezenţa unor leziuni atipice,

— rezistenţa paraziţilor la detergenţii folosiţi actualmente.

Epidemiologic Infectarea are loc prin contact direct cu bolnavul, mai ales prin

intermediul lenjeriei de pat sau de corp. Cât priveşte copiii, maladia se poate trans­mite prin jucării, în caz dacă s-au jucat copiii bolnavi. Maladia se întâlneşte mai ales toamna sau iarna, deşi bolnavi se înregistrează pe parcursul întregului an. Perioada de incubaţie durează de la 7-14 zile până la o lună şi mai mult.

...

PEDICULOZA

Pediculoza este provocată de păduchi, paraziţi din clasa insectelor, grupul Ar-tropodelor. Exista 3 varietăţi de păduchi: Pediculus capitis, Pediculus corporis, Phti-rius pubis, deosebiţi prin morfologia lor, după localizarea de predilecţie şi leziunile pe care le produc.

Pediculoza capului. Păduchele de cap are o formă alungită, având 1-2 mm în lungime, 3 perechi de picioare, o culoare cenuşie cu pete brune pe margini (fig.45). Trăieşte pe firele de par şi se hrăneşte sugând sînghele omului prin înţeparea tegu­mentului cu ciocul 2-3 ori pe zi. Are o durată medie de viaţă de 2 luni. După fecundare femela depune la baza firelor de păr 8-10 lindini pe zi, învelite intr-o teacă protectoare de chitină, care se ajustează bine de firul de păr. După 8 zile din ouă ies puii, care în 18 zile devin adulţi. Viaţa păduchilor durează 6-7 săptămâni.

Prelucrarea sanitară în pediculoza

Deparatizarea — intervenţia de îndepărtare şi distrugere a insectelor parazite prezente pe om (păduchi, purici etc.), pe haine sau obiectele acestuia. Obiectivul: deparatizarea individului. Indicaţii:Pedicvloză şi lindini de cap. Contraindicaţii:Reacii alergice la unele substanţe chimice Pregătirea asistentei medicale:

* îmbracă halatul, boneta, şorţ, masca mănuşi Pregătirea necesarului: sala de baie;

* soluţii de prelucrare (Nitifor, Anti P, Pedilin etc) şorţ de muşama; pieptene des;

* basma de polietilenă sau bumbac; bastonaşe, vată; şampon; acid acetic;

* apă caldă, lighean;maşină de ras; Pregătirea 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net