logare  |  registrare

Augustin Buzura — Orgolii

Augustin Buzura — Orgoliizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 19 septembrie 2011
Augustin Buzura — Orgolii
34.98 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Augustin Buzura — Orgolii


    Tema romanului o formează viaţa socială contemporană, iar ideea este că o societate de arivişti comunişti, brutali, ipocriţi, perverşi este sortită pieirii.

      Subiectul îl formează alegerile pentru funcţia de rector într-un institut de medicină, se sugerează oraşul Cluj. Eroul principal este medicul Ion Cristian, a cărui valoare o recunosc şi adversarii. Puternic, el ştie să treacă peste şicanele pe care i le organizează colegii invidioşi şi conducerea institutului. El ştie că are un singur adversar şi acesta este cancerul, fiindcă lucrează la obţinerea citostaticului salvator. Experimentul său este în mod evident un drum spre rezultate, de aceea perseverenţa şi pasiunea cu care lucrează, sunt suspecte pentru ceilalţi. Duşmanii, ca să-l împiedice, îl antrenează în cursa pentru putere, ca să poată obţine banii şi echipamentele necesare experimentului. Pentru că este o personalitate puternică, ar fi putut să obţină funcţia, dacă ar fi candidat. Alţi arivişti dornici şi ei să obţină o funcţie, pe care n-o merită, caută să-1 împiedice. Dacă ar obţine funcţia de rector, ar putea face un grup de cercetare puternic, cu fonduri şi aparatură, iar şansele de reuşită ar creşte mult. Primul grup acţionează prin blamuri, intrigi, delaţiuni, apostrofări, alcătuind o conspiraţie a spiritelor opace şi malefice. Alt grup mai viclean, condus de doctorul Redman, îi întinde o cursă fiului său, Andrei, student la medicină. Evenimentul determină o apropiere a fiului de tatăl său.

        Când este pe punctul de a obţine rezultatele dorite, Ion Cristian este lovit de propriile sale limite, probleme şi neputinţe; moare revăzându-şi iubita din tinereţe.

        Orgolii devine, astfel, şi o meditaţie pe tema destinului, un roman social cu o serie de eroi tipici, medici ca Dumitrescu, Creţu, Otescu, dar şi cu pseudopersonalităţi ca Redman sau Varlaam. Se surprind modurile prin care ei atacă, se face o critică incisivă a instituţiilor şi moravurilor.

        Romanul este realist, fiindcă aduce eroi tipici, „felii de viaţă"socială, are un acut caracter critic, dar, în acelaşi timp, apar unele elemente clasiciste. Eroii au dimensiuni general-umane, apărând ca: ariviştii, cercetătorul, intrigantul, delatorul, anchetatorul. Vocile din roman sunt un mod de a cultiva plurilingvismul şi de a realiza un colaj. Delatorul vorbeşte sub forma unui jurnal, Ion Cristian prin solilocvii, fiindcă se simte anacronic faţă de o societate de arivişti comunişti.

      Orgolii este romanul conflictului dintre spiritualitate şi bestialitate, dintre perversitate şi raţiune, dintre personalitate şi lichele, dintre ipocriţi şi cinstiţi.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net