logare  |  registrare

Camil Petrescu — Suflete tari

Camil Petrescu — Suflete tarizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 15 septembrie 2011
Camil Petrescu — Suflete tari
40.7 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Camil Petrescu — Suflete tari


     a) Suflete tari este o dramă realistă, fiindcă tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viaţa socială. Eroul principal, Andrei Pietraru, este tipul intelectualului cinstit, care crede în posibilitatea fericirii sociale, crede în valoarea conceptului de cârpe diern. De aceea, pentru el, realizarea idealului social este de a trăi în casa lui Matei Boiu Dorcani, de a dobândi, ca arivist de tip Julien Sorel, această lume a privilegiilor sociale. Andrei joacă rolul îndrăgostitului romantic, dar în esenţă al arivistului realist, al ambiţiosului, aşa cum se arată în discuţia cu Matei Boiu Dorcani. El este fascinat de „jocul ielelor", de transfigurarea unei realităţi sociale, fiindcă i se pare că idealul său este această lume a rafinamentului, a elevaţiei. Prietenul său Culai îi cere să părăsească această lume ipocrită, falsă, a clasei dominante.


     Textul dramei are şi un adânc caracter critic, mai ales când Matei Boiu Dorcani îi reproşează lui Andrei comportamentul ascuns şi viclean. Acest caracter critic este evi­dent în final, când Andrei Pietraru, după ce s-a împuşcat, este luat de Culai Ia ţară, ca să-l salveze nu numai fizic, ci şi sufleteşte de această lume a clasei dominante, plină de mofturi, orgolii, rafinamente, etichete. Culai îi propune, ca şi Elenei, o viaţă simplă şi modestă, fără ifosele parveniţilor. Concluzia lui Culai este că: „Andrei al dumneavoastră a murit", arătându-i Ioanei Boiu care sunt consecinţele actului lui Andrei Pietraru.


       Drama pune în discuţie locul şi rolul intelectualului în viaţa socială, a raportului său cu clasa dominantă. Andrei Pietraru acceptă să fie un instrument al acestei clase, dar apoi se răzvrăteşte, o seduce pe Ioana Boiu, vrea să devină un membru cu drepturi  depline al acestei clase. De aceea el este un erou tipic realist — arivistul. Nici o preocupare a lui, în legătură cu valoroasa bibliotecă din casa Dorcani, nu se pune în discuţie. Pentru un intelectual real, fascinaţia ar fi fost biblioteca, nu Ioana Boiu. Pentru el, o astfel de şansă, de a avea la dispoziţie o bibliotecă de excepţie, putea justifica abandonarea oricărei alte şanse sociale. Pentru un intelectual, drumul spre Adevăr, spre Cunoaştere, spre Lumină este fundamental. De aceea el este pseudointelectual.


         b) Suflete tari poate fi interpretată şi ca o dramă romantică, fiindcă tema, eroii, conflictul, subiectul au o structură afectivă. Eroul principal, Andrei Pietraru, trăieşte pe conceptul de iubire absolută, întrupat prin Ioana Boiu, fiica lui Matei Boiu Dorcani. El renunţă la cariera sa socială şi acceptă postul de bibliotecar şi secretar al lui Matei Boiu Dorcani.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com