logare  |  registrare

Deficienta de vedere

Deficienta de vederezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 15 martie 2011
deficienta de vedere
37.66 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Deficienţa de vedere

Constituirea unei dominante în viaţa individului are o influenţă deosebită asupra organismului, dar şi asupra personalităţii. Vederea organizează şi reglează mişcarea, postura, echilibrul, supleţea, armonia actelor motorii de conduită, pronunţia verbală, mimica şi pantomimica. Pierderea vederii sau diminuarea acesteia atrage după sine un dezechilibru deosebit de mare în activitatea nervoasă superioară, în structurarea automatismelor, în starea ei morală, în integrarea socială a acesteia.

La deficienţii de vedere din naştere, deşi apar unele dificultăţi de relaţionare, tensiunile interioare sunt mai reduse, spre deosebire de deficienţii în urma unor accidente, boli, unde dezechilibrele sunt foarte puternice, iar frământările îl marchează pe individ toată viaţa. În funcţie de gradul pierderii acuităţii vizuale, se folosesc termeni ca: ambliopie (acuitatea vizuală între 0,2 şi 0,1) şi termenul de cecitate sau orbire, pentru acuitatea vizuală de la 0,05 până la incapacitatea de a percepe lumina.

O serie de specialişti, impresionaţi de marea capacitate compensatorie şi adaptativă a deficienţilor de vedere, credeau în existenţa unei „psihologii a orbilor”. Ca urmare, atitudinile de-a lungul timpului au reflectat acest lucru.

Societăţile primitive îi sacrificau pe orbii din naştere, deoarece se credea că întruchipează spiritele rele. În concepţia celor care credeau în reîncarnarea sufletului, aceştia ar fi ispăşit păcate comise în timpul vieţii anterior trăite. Spartanii îi sacrificau, pentru că nu puteau face faţă instrucţiei militare. În mitologia greacă, zeii îi pedepseau pe muritori cu orbirea când se făceau vinovaţi de trădare în dragoste.

Despre Homer, autor al Iliadei şi Odiseei, se spunea că este nevăzător, iar justiţia era înfăţişată prin chipul zeiţei Atena, legată la ochi. Se spune că cunoscutul filosof Democrit şi-ar fi provocat orbirea, la bătrâneţe, convins că astfel îşi va ajuta spiritul să pătrundă mai adânc în tainele cunoaşterii. În literatura beletristică se fac referiri faţă de persoanele cu deficienţe de vedere, iar motivul orbirii e subliniat ca limită a deznădejdii şi a dificultăţii pentru om, dar şi ca nivel al autodepăşirii, al adaptării şi al dezvoltării nelimitate. La un moment dat, s-a pus problema existenţei unui al şaselea simţ, caracteristic nevăzătorilor. De fapt, este vorba despre dezvoltarea deosebită a analizatorilor sănătoşi şi de o motivaţie sporită de antrenare a acestora, toate la un loc evoluând spre o mai bună adaptare.

...

vezi continuarea...

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 22.01.2013
    este o lucrare buna
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net