logare  |  registrare

Determinarea razei de curbură a unei lentile şi a lungimii de undă a luminii

Determinarea razei de curbură a unei lentile şi a lungimii de undă a luminiizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 23 august 2011
Determinarea razei de curbură a unei lentile şi a lungimii de undă a luminii
119.18 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Determinarea razei de curbură a unei lentile şi

a lungimii de undă a luminii

 


             Interferenţa undelor de lumină provenite de la două surse.

Lumina reprezintă o radiaţie electromagnetică care se propagă sub formă de unde transversale (fig. 1.1). Vectorii  si  sunt intensităţile câmpului electric şi respectiv magnetic. Viteza undelor de lumină într-un mediu este:  v=c/n

unde c este viteza luminii în vid, n - indicele de refracţie al mediului.

Efectele fiziologice, fotochimice şi alte efecte ale luminii sunt produse de variaţiile vectorului electric, numit vector de lumină. De aceea, raţionamentele ce urmează se vor referi numai la acest vector.

Pentru undele luminoase este valabil principiul superpoziţiei (suprapunerii). Deci, când într-un mediu omogen şi izotrop se propagă concomitent câteva unde, oscilaţiile oricărui punct al mediului reprezintă suma vectorială a oscilaţiilor excitate de fiecare din undele iniţiale.


     Se numeşte interferenţă a luminii fenomenul suprapunerii undelor coerente ce are ca efect redistribuirea în spaţiu a fluxului luminos, având drept urmare formarea unor maxime şi minime de intensitate a luminii. Prin coerenţă se înţelege derularea coordonată în spaţiu şi timp a câtorva procese ondulatorii. Prin urmare sunt coerente undele care au aceeaşi frecvenţă şi o diferenţă de fază invariabilă în decursul observaţiilor. Această condiţie este satisfăcută de undele mo-nocromatice (unde de o singură frecvenţă).

Să stabilim rezultatul suprapunerii într-un punct oarecare din spaţiu P a două unde monocromatice care se propagă în aceeaşi direcţie (fig1.2). Fie că undele sunt emise concomitent de două surse punctiforme şi  şi au aceeaşi frecvenţă w.

 

Obţinerea undelor coerente 

Din cele expuse rezultă că undele provenite de la două surse independente nu pot fi coerente şi nu vor da imaginea de interferenţă. Unde coerente se pot obţine prin divizarea radiaţiei emise de o sursă în două fascicule care parcurgând drumuri optice diferite şi suprapunându-se pe ecran, vor produce fenomenul de interferenţă. În practică acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor paravane, fante, oglinzi şi corpuri care refractă lumina. Cele mai răspândite dispozitive de acest fel sunt fantele lui Young, oglinzile şi biprisma lui Fresnel.

La începutul anilor 60 ai veacului trecut au fost elaborate surse de lumină denumite generatoare cuantice sau laser. Radiaţia laser este caracterizată de un înalt grad de coerenţă temporală şi spaţială, de mare putere şi de mică divergenţă unghiulară.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net