logare  |  registrare

Determinarea limitei superioare a spectrului radiaţiei β

Determinarea limitei superioare a spectrului radiaţiei βzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 23 august 2011
Determinarea limitei superioare a spectrului radiaţiei β
77.97 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Determinarea limitei superioare a spectrului radiaţiei β


Noţiuni teoretice

       Fenomenul transformării spontane a izotopilor instabili ai unui element chimic în izotopul altui element însoţite de emisie de particule elementare sau nuclee se numeşte radioactivitate naturală. Există două tipuri principale de dezintegrare radioactivă: dezintegrarea α şi dezintegrarea β.

       În dezintegrarea α are loc transformarea izotopului cu numărul de sarcină Z şi numărul de masă A într-un izotop cu numărul de sarcină Z-2 şi numărul de masă A-4, dezintegrarea fiind însoţită de emisia unei particule, care este nucleul izotopului de heliu . Dezintegrarea este descrisă de reacţia nucleară.

      Distribuţia particulelor β după energie, studiată prin metoda deviaţiei acestora în câmpul magnetic, ne demonstrează că spectrul lor este continuu. Aceasta înseamnă că energia particulelor emise poate avea orice valori cuprinse în intervalul de la zero până la o anumită valoare maximă pentru izotopul radioactiv dat, numită limita superioară a spectrului radiaţiei β.


        Distribuţia tipică a particulelor β după energie (spectrul radiaţiei β) este reprezentată în fig. 6.1, unde în abscisă este trecută energia electronilor E, iar în ordonată numărul N de particule β cu valoarea respectivă a energiei. Studiul spectrelor radiaţiei β arată că distribuţia reprezentată în fig. 6.1 este caracteristică nu numai pentru izotopii radioactivi naturali, ci şi pentru izotopii obţinuţi pe cale artificială.

    Limita superioară a spectrului radiaţiei β are valori diferite pentru diferiţi izotopi, şi de aceea, ea este una din caracteristicile izotopilor. Valorile Emax pentru diferiţi izotopi sunt cuprinse între 15keV şi 15MeV.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com