logare  |  registrare

Multiplexarea cu impartirea pe lungimi de unda

Multiplexarea cu impartirea pe lungimi de undazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 22 august 2011
Multiplexarea cu impartirea pe lungimi de unda
275.33 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 117
Descriere

Multiplexarea cu impartirea pe lungimi de unda


1.    Cerintele crescinde la capacitatea de permitibilitate a SCFO

In lucrarea [1] e adusa aprecierea cresterii cerintelor pe volum/viteza de transmisie, care sa arate ca volumul SCFO creste de patru ori in fiecare 18 luni. Din toate meto­dele care sunt la dispozitia  noastra  numai  fibrele  optice  satisfac  aceste  cerinte  de crestere.  Sunt doua cai de satisfacere a acestor cerinte:

1.Instalare noilor cabluri cu un numar mare de fibre sau folosirea fibrelor deja existente.

2.Folosirea tehnologiei de multiplexare cu impartirea lungimii de und ape fibra deja existent sau pe fibra nou instalata.

Practic la fiecare astfel de comparare avantajul va fi de partea tehnologiei WDM, luind in consideratie costul de instalare a cablului nou, indeosebi pentru retele lungi de cablu. Tinta acestui paragraf –de a face cunostinta cititorului cu posibilitatile sistemului WDM si domeniile de folosire .

         La fazele initiale de intrebuintare a SCFO fiecare fir de lucru al fibrei optice transmitea un singur flux de biti (practice fiecare SCFO contine fibre intunecate, unii posesori ai fibrelor optice le dau in arenda). Tehnica SCFO se dezvolta astfel, incit mai inti se acomodau cu diapazonul purtator de 1310nm, iar pe urma-1550nm. Ca urmare, fluxul de biti se transmitea pe o oarecare lungime de unda a acestui diapason de unde. Cu cresterea cerintelor pe volumul sistemului de transmisiune, se dezvolta si tehnologia in acest diapason de unda. Cind au inceput sa se acomodeze cu diapazonul de lungimi de unda de 1550nm, astfel al doilea flux a fost amplasat in acest diapason. Prin urmare, noi am avut o variant foarte efectiva dar foarte dura la inceputul WDM, dar anume sistemul cu doua canale. Conceptual acestei sisteme este prezentat in figura 1.

In figura 1 ramificatorul  joaca rolul de secerator optic. Pentru simplificarea ramificatorului(din secerator) ar putea fi un splitter pasiv in folosirea de exemplu, ramificator biconal din aliaj cu ramificari in directie opusa(inlocuire intrarii cu iesirea). Splitterul aratat pe partea dreapta a figurii 1 ar putea fi acelasi dispozitiv care se foloseste in directive opusa. Ambele porturi ale acestui splitter contin semnalele l1 si l2.

           In literature contemporana  termenul Coupler tradus ca ramificator, presupune ca functia lui de baza este-ramificarea fluxului, atunci cind in literature anglofona pentru acest scop se folosesc in mare parte Splitter, iar dupa termenul Coupler lasa rolul de multiplexor sau secerator.

           Filtrele pe baza tehnologiei de pelicule subtiri blocheaza transmiterea energiei spectrului de semnal nedorit si permite trecerea energiei spectrului dorit al semnalului. Tehnologia peliculelor subtiri se studiaza in punctual 6 al lucrarii. Importanta folosirii filtrelor in operatiile WDM este greu de supraapreciat. Numai de aceasta noi am dedicat tehnologiei filtrelor o mare parte a lucrarii.

 

2.     Bazele sistemelor WDM

           O pereche de multiplexoare-demultiplexoare sunt la baza sistemelor WDM. Cum este aratat in figura 1 multiplexorul poate fi pur si simplu un secerator- dispozitivului de multiplexare a citorva lungimi de unda. Demultiplexorul- invers, facind operatia inversa, poate fi complet altul. El terbuie sa evidentieze lungimi de unda aparte din fluxul agregat. Prin urmare, demultiplexorul cere folosirea mecanismului de selectare a lungimilor de unda. Aceste mecanisme se impart in doua categorii largi: 1) Demultiplexoarele pe baza difractiei , 2) Demultiplexoarele pe baza interferentei. 


3.Interferometrul Fabri-Pero    

4.Filtrele lui Mah-Cender

5.Grilele lui Bragg si grilele de fibra optica(FBG)

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com