logare  |  registrare

Evoluţia sistemelor de comutaţie

Evoluţia sistemelor de comutaţiezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 15 august 2011
Evoluţia sistemelor de comutaţie
276.71 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 106
Descriere

Evoluţia sistemelor de comutaţie

 

COMUTAŢIA MANUALĂ

        Prima centrală telefonică din lume cu o capacitate de 21 posturi a intrat în funcţiune la New Haven-SUA, 28 ianuarie 1878, fiind o centrală manuală.  Operatarea supraveghează în permamenţă principiul centralei, în care sunt dispuse pe un panou frontal echipamentele de linie ale abonaţiilor, iar pe unul orizontal cheile de apel şi cordoanele de convorbire, vezi fig. 1.

        Un echipament de linie este format dintr-un jack şi o lampă de apel, a cărei aprindere se semnalizează că abonatul respectiv solicită o nouă comunicaţie. Cordonul de convorbire se prezintă sub forma unui „dicord” cu fişe la cele două extremetăţi. Operatoare introduce fişa unui cordon disponibil în jack-ul abonatului chemator, află de la aceasta identitatea chematului, verifică vizual dacă acesta este disponibil şi în caz afirmativ, introduce fişa pereche a cordonului în jack-ul lui. Astfel se stabileşte legătura între cei doi abonaţi.

         Dezavantajul esenţial al centralelor manuale este faptul că între cei doi abonaţi, chemator şi chemat, se înterpune operatoarea.

          În plus capacitatea centralei manuale nu poate fi prea mare, datorită posibilităţiilor limitate de servirea unei operatoare şi mai ales este deficil de a asigura permamenţa serviciului 24 de ore.

 

SISTEMUL PAS-CU-PAS (Strowger)

        Primul comutator telefonic automat a fost inventat de Almon B. Strowger în 1891 şi a fost folosit mai ales în primele decenii ale secolului XX. Strowger a inventat un selector cu 2 mişcări, ce funcţionează ca o matrice cu 1×100 linii, fiecare linie avînd la dispoziţie trei conductori. Selectorul este cunoscut sub numele de selector decadic, deoarece terminalele aparţinînd  celor 100 de linii sunt dispuse cîte 10, într-un semicerc de 10 niveluri suprapuse.Conexiunea intrării cu orice din cele 100 ieşiri, pe 3 fire, se face prin trei perii ce formează un ansamblu unitar numit „car cu perii”, ele sunt legate la intrare printr-un racord flexibil fiind montate pe un ax vertical, pot executa două mişcări diferite: una de ascensiune pe verticală cealaltă de rotaţie în plan orizontal. Rezultatul acestor acţiuni este acela că periile se vor afla în final exact pe terminale, selectată în mod automat, fără participarea unui operator uman, care s-ar interpune între chemator şi chemat. 


SISTEME CU COMANDĂ PRIN REGISTRU 

SISTEME CROSSBAR

COMUTAŢIA ELECTRONICĂ

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net