logare  |  registrare

Debirocratizare prin reorganizare

Debirocratizare prin reorganizarezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 23 ianuarie 2013
Debirocratizare prin reorganizare
Autor: OLya
58 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Debirocratizare prin reorganizare

 

Printre numeroasele eforturi depuse in ultimii zeci de ani de organizatii pentru a raspunde noilor conditii de productie si concurenta, reorganizarea muncii ocupa un loc central. In timp ce Osterman aprecia ca 35% din organizatiile americane din sectorul privat au introdus practici inovatoare in organizarea muncii inainte de 1992, Long constata intr-un studiu asupra a 5000 de organizatii, ca aproximativ doua treimi au introdus o inovatie oarecare in organizarea muncii intre 1980 si 1985. In plus, aceste inovatii au cunoscut o durabilitate de 67% pe o perioada de mai mult de cinci ani.

 

Aceste date, ca si numeroase articole de specialitate, vin sa confirme importanta punerii in discutie a modelului traditional, birocratic, in sectorul privat si introducerea inovatiei. Totusi, se pare ca in sectorul public lucrurile sunt putin diferite, lucru dovedit de faptul ca inovatia din acest sector este mult mai lenta, cu toate ca, organizatiile publice fac fata unor constrangeri economice si politice comparabile, in sensul presiunilor pe care le creeaza, cu cele din sectorul privat. Astfel, in timp ce cererea de servicii publice de calitate se accentueaza, resursele pentru a oferi aceste servicii sunt in scadere, iar din moment ce finantele publice sunt in criza, utilizatorii sunt pusi in fata unor servicii mediocre din punct de vedere al calitatii. Intr-un astfel de context, reorganizarea muncii poate reprezenta o solutie in cautarea eficientei utilizarii resurselor umane din sectorul public si diminuarii birocratiei.

 

Conceptul de reorganizare

Reorganizarea are in vedere modul in care sunt construite si structurate obiectivele, modul in care sunt adoptate deciziile si modalitatile de exercitare a controlului. Organizatiile, publice sau private, vor trebui sa puna in aplicare, tinand cont de constrangerile interne si externe, cele mai eficiente si eficace actiuni, vizand fiecare componenta de organizare a muncii.

Modelul dominant de organizare, numit traditional, este fondat pe ideile lui Taylor, Mayo si Weber, este modelul care a fost utilizat cel mai mult in organizarea muncii pentru functia publica, dar si in sectorul privat.

 

In cadrul modelului traditional, obiectivele sunt construite si structurate prin intermediul directiilor de urmat. Ele sunt definite in mod detaliat dupa elaborarea fiecarei etape de lucru. Cea mai mare parte a timpului de descriere a obiectivelor este insotita de voluminoase manuale de proceduri ce explica modul de lucru pentru diferite tipuri de activitati. In marileorganizatii publice, descrierea obiectivelor generale este realizata de biroul central care realizeaza si manualele procedurale. Fiind imposibil de prevazut in aceste documente toate situatiile posibile, biroul central va avea in vedere cele mai apropiate niveluri ierarhice, care la randul lor, vor adauga directive pentru nivelurile inferioare.

Un astfel de mod de lucru, lasa putin loc exprimarii autonomiei si creativitatii. Prin reorganizarea muncii, se are in vedere acordarea unei puteri de apreciere a modului de realizare a unei activitati pentru functionar. Astfel, sunt necesari parametrii generali si obiective clare care sa inlocuiasca manualele de proceduri si reguli,precum si sarcini acordate unor echipe de lucru formate din salariati polivalenti. Acestia din urma vor fi implicati si in elaborarea sarcinilor ce le vor fi incredintate.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net